Deu morts, pel cap baix, durant les topades d’ahir entre policia i manifestants a Teheran

  • Segons la televisió estatal iraniana · Les informacions, ateses les restrincions als mitjans internacionals, són difícils de verificar · Mousavi, disposat a lluitar fins a la mort pel canvi polític de l'Iran

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2009 - 11:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Deu morts, pel cap baix, és el balanç de les topades d’ahir entre policia i manifestants a Teheran (vídeo). N’informa la televisió estatal iraniana Press TV, que assegura que la calma ha tornat als carrers de la capital, després dels aldarulls d’ahir. Les informacions no es poden contrastar, ateses les restriccions imposades a tots els mitjans internacionals, i són força confuses. Així doncs, el nombre de morts i ferits no se sap de cert.De fet, la cadena CNN informa que, segons fonts mèdiques consultades, hi ha hagut no pas menys de dinou morts i centenars de ferits.

És més, en un primer moment, la televisió estatal iraniana parlava de tretze morts, i no pas de deu, als quals titlla de ‘terroristes’. Segons que ha informat, també hi ha hagut ‘alguns’ morts en un incendi d’una mesquita, ocorregut a la capital de l’Iran. Aquesta informació, tanmateix, ha estat rectificada després per la mateixa cadena, que també ha atribuït als manifestants l’autoria de la crema de dues benzineres i l’atac a una caserna militar.

D’una altra banda, el cap de la policia iraniana, Ahmadi Moghaddam, ha dit avui que no pas menys de quatre-cents agents havien resultat ferits des que començaren les protestes als carrers de Teheran i d’unes altres ciutats iranianes arran dels comicis del 12 de juny passat.

Ahir milers d’opositors d’Ahmadineyad van prendre els carrers de la capital, malgrat que les autoritats havien prohibit de manifestar-se. La policia va reprimir-los durament amb gasos lacrimògens, porres i canons d’aigua. Alguns dels assistents a la manifestació van informar, via Twitter, que dos manifestants, pel cap baix, s’havien mort en els enfrontaments amb la policia. També van advertir, pel mateix mitjà, que hi va haver molts manifestants ferits que van haver de ser atesos en algunes de les ambaixades europees de la capital iraniana, que van haver d’habilitar-se per a atendre les víctimes de la batussa. Segons les informacions que dóna avui la televisió estatal, però, la xifra és, doncs, força més alta.

Mousavi, disposat a lluitar fins a la mort pel canvi polític a l’Iran

Mousavi va aparèixer en públic al sud de la capital davant els seus seguidors. Va dir-los que tenia la determinació de continuar lluitant fins aconseguir que s’anul·lessin les eleccions i que lluitaria pel canvi polític fins a la mort. També va criticar l’aiatol·là Khamenei per les seves declaracions. Va demanar els milers d’iranians que l’escoltaven que declaressin una vaga general en cas que fos detingut per la policia.

Les protestes pel presumpte frau electoral, lluny d’aturar-se, s’intensifiquen a l’Iran en un cap de setmana força tràgic. Segons que informaren els mitjans i les agències iranians, una bomba va explosionar ahir al monument a Khamenei (tot un símbol del país i de la revolució), tot i que la xifra de víctimes (morts i ferits) no se sap del cert. L’agència iraniana FarsFars i la policia parlen d’un sol mort (el mateix suïcida que va perpetrar l’atemptat), mentre que la cadena Press TV parla de dos morts i vuit ferits. Sigui com sigui, es tracta d’un atemptat ben simbòlic.

Obama crida a aturar la violència contra el poble iranià

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha instat el govern iranià a ‘aturar tota acció violenta i injusta’ contra el poble iranià. Alhora, ha emplaçat els líders del país que es guanyin el ‘respecte del món’ i governin mitjançant el ‘consentiment’, i no mitjançant la ‘coerció.’ El president nord-americà, tot i no voler fer de mediador en el conflicte, va dir ahir que el món vigilava l’Iran.

Recompte aleatori del 10% dels vots

El Consell de Guardians de la Revolució, òrgan responsable de les eleccions a l’Iran, va anunciar ahir que recomptaria aleatòriament un 10% dels vots, ‘tot i no estar-ne legalment obligat’, per detectar si les irregularitats denunciades per l’oposició tenen o no fonament. s i va dir que les eleccions havien estat netes.

Enllaços
Vídeo dels incidents d’ahir.
+ VilaWeb: Pàgina especial amb ‘tweets’ sobre la situació de l’Iran, en directe des d’aquell país.
Agències: IRNA | ISNA | Fars | Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV.
Portal oficial del govern iranià (en anglès i en català).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any