Explota una bomba al monument a Khomeini causant un mort i i dos ferits pel cap baix

  • N'informa l'agència semi-oficial Fars, que apunta a un atemptat suïcida · La policia està reprimint amb duresa l'intent de manifestació de l'oposició · Es recomptaran aleatòriament el 10% dels vots per detectar possibles irregularitats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2009 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern iranià afirma que ha explotat una bomba en el monument a l’aiatol·là Khomeini, un dels llocs més simbòlics del país. Segons l’agència semi-oficial Fars una persona ha mort i dues més han resultat ferides, pel cap baix, en el que podria ser un atemptat suïcida. L’explosió ha ocorregut poc després que la policia reprimís amb gasos lacrimògens, porres i canons d’aigua els opositors al govern concentrats a la plaça de la Revolució.Malgrat que ahir l’aitol·là Ali Khamenei, va exigir la fi de les protestes, els partidaris de Mir Hossein Mousavi i la resta de candidats derrotats, han intentat de manifestar-se. Les autoritats iranianes en denegaren ahir el permís i la policia ha complert l’advertiment d’actuar ‘amb fermesa’ contra qualsevol manifestació il·legal. El govern iranià ha considerat il·legals totes les esdevingudes fins ara.

Recompte aleatori del 10% dels vots

El Consell de Guardians de la Revolució, òrgan responsable de les eleccions a l’Iran, ha anunciat que recomptarà aleatòriament un 10% dels vots per detectar si les irregularitats denunciades per l’oposició tenen fonament. L’oposició, però, ha decidit de mantenir la manifestació d’aquesta tarda, malgrat que ahir l’aitol·là Ali Khamenei, va exigir la fi de les protestes, va avisar que seran reprimides i va dir que les eleccions havien estat netes.

Obama, preocupat arran del discurs de Khamenei, adverteix que el món ‘vigila’ l’Iran

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha dit que estava ‘molt preocupat’ arran del discurs de l’aiatol·là Khamenei, que va exigir la fi de les manifestacions de protesta contra el suposat frau electoral. A més, ha advertit que ‘el món està vigilant’ el decurs dels esdeveniments a l’Iran i dóna suport als qui cerquen justícia de manera pacífica, en referència als manifestants que han protagonitzat una revolta multitudinària pertot el país.

En declaracions a la cadena CBS, ha dit que els milers de manifestants que omplen els carrers de Teheran i d’unes altres ciutats del país no protesten contra els països occidentals, tal com volen fer creure les autoritats iranianes en un intent de ‘distraure’ l’opinió pública. El que ocorre a l’Iran és que ‘centenars de milers de ciutadans creuen que les seves veus no foren escoltades i protesten pacíficament tot cercant justícia.’

Amb tot, Obama, que ja va dir que no faria de mediador a l’Iran, i per tal d’evitar qualsevol mena de crítica per ingerència, ha dit que el conflicte iranià no era ‘un afer dels Estats Units o d’Occident’.

El cap suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, va exigir ahir que s’acabessin les protestes i va demanar ahir pau i tranquil·litat perquè ‘el resultat de les eleccions era prou clar’. Khamenei digué que els comicis havien estat ‘un terratrèmol per als enemics de l’Iran’. En la primera declaració pública d’ençà de les eleccions, Khamenei refusà les acusacions de frau, digué que tenia validesa allò que s’expressava a les urnes, i no als carrers, i va donar suport president Mahmoud Ahmadinejad.

Enllaços
Vídeo dels incidents d’avui
+ VilaWeb: Pàgina especial amb ‘tweets’ sobre la situació de l’Iran, en directe des d’aquell país.
Agències: IRNA | ISNA | Fars | Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV.
Portal oficial del govern iranià (en anglès i en català).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any