Una bomba mata un dels màxims responsables policíacs contra ETA

  • Era un artefacte adherit al seu vehicle · És el primer atemptat mortal des que Patxi López és el cap del govern basc · López el condemna i convoca concentracions i una manifestació per a demà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2009 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui a les nou i cinc del matí ha explosionat un cotxe bomba a la localitat basca d’Arrigorriaga, molt a prop de Bilbao, que ha causat la mort d’Eduardo Puelles García, inspector en cap del grup de la brigada d’informació de la policia espanyola, un dels màxims responsables del dispositiu antiterrorista. El cos ha quedat atrapat dins del cotxe fins que els bombers han aconseguit d’apagar les flames. Aquest és el primer atemptat mortal d’ETA des que Patxi López va assumir la presidència del govern basc.López ha comparegut aquest matí després d’haver suspès tots els actes que tenia previstos per a avui i d’haver-se reunit amb el conseller d’Interior, Rodolfo Ares. Ha volgut expressar la ‘condemna i el rebuig’ del govern basc per un atemptat del qual ha responsabilitzat ETA. A més de la condemna i el rebuig, ha volgut fer, ha dit, un ‘avís clar’: ‘Acabarem amb ETA. Ens han ensenyat el camí del dolor, nosaltres els ensenyarem el camí de la presó.’ I ha afegit que l’objectiu era d’aïllar els terroristes, deixar-los sols i deslegitimar la violència. A més, ha convocat la ciutadania a participar a les concentracions que es faran demà al migdia davant les diverses institucions basques. D’una altra banda, a la tarda s’ha convocat una manifestació a Bilbao que Patxi López vol que esdevingui ‘un crit’ contra la violència.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha condemnat l’atemptat des de Brussel·les, just abans de volar cap a Madrid, i ha fet una crida a les institucions de espanyoles i basques a lluitar unides contra ETA.

Per mor de l’explosió, s’han vist afectats altres quatre vehicles, aparcats a prop del que ha explosionat, que s’han encès en flames. L’explosió ha tingut lloc en un aparcament situat al barri d’Ollargan, a Arrigorriaga, molt a prop de Bilbao. Els fets han ocorregut a les nou i cinc minuts del matí, sense que ningú en fes un avís previ. A hora d’ara hi ha embussos als accessos i la zona ha estat acordonada per la policia basca i unes altres forces de seguretat de l’estat, que vigilen per si es produís una nova explosió. Diversos representants de la política basca ja s’han desplaçat al lloc dels fets.

Cal recordar, a més, que l’atemptat es produeix tres dies després que el conseller d’Interior del govern basc, Rodolfo Ares, es va reunir amb el ministre d’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba. En la reunió acordaren d’augmentar ‘la col·laboració antiterrorista’ entre la policia basca i l’espanyola.

Enllaços
Berria: ETAk Espainiako Poliziaren Bizkaiko informazio inspektore burua hil du | Gara: ETA mata a un inspector jefe de la Brigada de Información de Bilbo | Diario Vasco: ETA asesina a un policía nacional al hacer estallar un coche bomba en Arrigorriaga | El Correo Digital: ETA asesina a un policía nacional al colocar una bomba lapa en su coche en Arrigorriaga | EITB: ETAk polizia bat hil du Arrigorriagan, haren autoa zartarazita.
Web del govern basc.
Web del Ministeri d’Interior espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any