Mousavi crida a ocupar multitudinàriament les mesquites de l’Iran

  • VilaWeb us ofereix una selecció de 'tweets' des de Teheran

VilaWeb
Redacció
18.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació de l’Iran va tornant-se, com més va, més tensa. El dirigent reformista, Moussavi, ha fet una crida a la població perquè avui ocupi les mesquites, per un nou recompte dels vots i en homenatge als vuit morts de la revolta popular. El diari digital persa Ayandhe, una de les fonts informatives més serioses, explica que a més de dues-centes poblacions la xifra de votants superava el 95% del cens electoral, un rècord impossible de creure.Comenta aquest diari que aquest percentatge és impossible, perquè sempre hi ha, pel cap baix, una xifra inevitable d’abstenció tècnica no voluntària (morts recents, gent de viatge, malalts…), i tan sols aquesta abstenció ja supera sempre el 5% del cens electoral. Però van apareixent més irregularitats, com la de l’ex-ministre d’Interior, Ali Akbar Mohtashamipour, el qual assegura que ha comprovat que de, setanta ciutats, en van arribar més vots que no habitants tenen.

Els ex-candidats opositors a les eleccions iranianes insisteixen a demanar que s’investiguin les presumptes irregularitats detectades. El Consell de Guardians va dir que faria un recompte dels vots, però els opositors diuen que no se’n fien, i per això han demanat que s’establís una ‘comissió de la veritat’. Entre els qui ho han demanat hi ha el dirigent opositor, Mir Hossein Mousavi, els partidaris del qual van tornar manifestar-se ahir al centre de Teheran.

En canvi, la guàrdia revolucionària de l’Iran ha advertit que prendria accions legals contra les webs que incitessin a manifestar-se pels resultats de les eleccions. En un comunicat difós per l’agència IRNA, la guàrdia revolucionària acusa empreses i agències nord-americanes de ‘finançar i donar suport tècnic’ a aquestes webs. D’entrada, el govern ja ha reduït a la meitat l’amplada de banda. ‘Aviat informarem l’opinió pública dels detalls d’aquestes xarxes destructives d’internet i advertirem, als qui fan servir el ciberespai per incitar a les protestes, amenaçar persones i generar rumors, que es prendran accions legals contra ells i que la multa que pagaran és molt dura’, diu el comunicat.

Internet és justament l’eina que més fan servir els detractors del govern per fer córrer la informació (fotos, vídeos i blocs), oimés d’ençà que el govern prova de fer callar la premsa (vídeo). Ara com ara, ja ha anul·lat les acreditacions dels enviats especials i ha prohibit als corresponsals de Teheran de seguir les manifestacions de l’oposició.

Enllaços
VilaWeb: Pàgina especial que recull tweets sobre la situació a l’Iran, en directe des d’aquell país.
YouTube: Vídeo dels manifestants en silenci a Teheran | Més vídeos de les protestes.
Bloc del president Ahmadinejad, que no s’ha actualitzat aquestes darreres hores | Flickr: Canal de fotografies de la revolta | Especial fotogràfic de Tehran Live.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any