El tractat dels Pirineus, 350 anys després

  • El 1659 les monarquies espanyola i francesa van dividir Catalunya

VilaWeb
L'Institut d'Estudis Catalans ha posat a l'abast del públic la traducció dels capítols (pdf) del Tractat dels Pirineus referents a Catalunya (42, 43, 55, 56, 57, 58 i 59). La traducció és obra de la historiadora Eva Serra, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, i va precedida d'una introducció (pdf) de la mateixa autora.
Redacció
18.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La guerra dels Trenta Anys (1618-1648), explica l’Enciclopèdia, designa el conflicte bèl·lic europeu entre França i la monarquia hispànica, durant el qual es van modificar contínuament les fronteres d’una colla de països. No va ser fins el 1659 que s’hi va posar fi amb l’anomenat Tractat dels Pirineus (versió completa), signat el 7 de novembre de 1659 pels representants de Felip IV de Castella i III d’Aragó i pels de Lluís XIV de França.La principal conseqüència va ser la divisió del territori català amb l’annexió a França del comtat del Rosselló (Capcir, Conflent, Rosselló i Vallespir) i una part del de la Cerdanya. Catalunya Nord, doncs, va passar ara fa tres-cents cinquanta anys a mans de Lluís XIV, per mitjà d’un acord amb Felip IV negociat sense consultar les Corts Catalanes i amagat als territoris afectats. De fet, el tractat no es va notificar oficialment a les institucions catalanes fins el 1702. Malgrat que s’hi estipulava el manteniment al nord d’aquestes institucions (Generalitat, cònsols, etc.), Lluís XIV les va dissoldre un any després. I el 2 d’abril de 1700 hom va anar encara més lluny, amb la prohibició de l’ús públic del català. Malgrat més de tres segles de repressió cultural i lingüística, la catalanitat d’aquests territoris es manté, no sense grans dificultats, tal com vol demostrar la campanya Catalans sense fronteres d’Òmnium i de la Federació.

‘Al començament del segle XXI creix la voluntat d’anar esborrant cada vegada més la frontera que es va imposar fa tres-cents cinquanta anys i volem anar teixint vincles culturals, socials i econòmics per treballar per un futur en comú entre el nord i el sud de Catalunya’, diu el manifest (pdf) de la campanya, que té un doble propòsit: ‘Divulgar i fer conèixer aquest fet històric entre la població general i començar nous projectes de relació entre entitats i institucions del nord i del sud de Catalunya.’ Ja l’han signat una vintena d’entitats i molts particulars.

Enllaços
Història de Catalunya amb cançons (Edigsa, 1971): El tractat dels Pirineus (mp3).
Universitat d’estiu Ramon Llull: El tractat dels Pirineus (1659): la Cerdanya entre Espanya i França.
Informació local: VilaWeb Catalunya Nord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any