Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  16.06.2009  16:32

Jaume Pòrtulas i Guillem Cifré, guanyadors dels premis nacionals de Literatura i de Còmic

És la primera vegada que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts concedeix aquests guardons

Men?ame
 

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha guardonat a Jaume Pòrtulas amb el Premi Nacional de Literatura i a Guillem Cifré amb el Premi Nacional de Còmic. El jurat ha reconegut Jaume Pòrtulas per la seva 'Introducció a la Ilíada: Homer entre la història i la llegenda' i a Guillem Cifré per 'Artfòbia II'. És la primera vegada que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts concedeix aquests reconeixements que es lliuraran el 3 d'octubre.

Alguns dels membres del jurat, format per vint-i-quatre personalitats de la cultura, són Víctor-M. Amela, periodista, degà de la critica de televisió a la premsa espanyola; Josep Bohigas, arquitecte i professor associat de Projectes a la ETSAB; Àlex Broch, crític, assagista, professor universitari i editor; Arcadi Calzada, assessor d’art, consultor financer i empresari; Anna Lizaran, actriu i directora teatral; Marta Ramoneda, llibretera, directora de La Central; Carme Riera, escriptora que exerceix de professora universitària i Elisenda Roca, periodista i escriptora que dirigeix i presenta La tarda, a Barcelona Televisió.

El perquè dels premis

Aquestes persones han decidit premiar Pòrtulas perquè 'el llibre de Pòrtulas és una sàvia i competent explicació de tota la problemàtica del text homèric, tant des de la perspectiva filològica com històrica, i dels misteris que envolten la personalitat del seu autor. Un llibre que situa la hel·lenística catalana al mateix nivell que els estudis internacionals'. Pel que fa al Premi Nacional de Còmic, el veredicte destaca que 'Guillem Cifré, en els seus còmics, juga amb les situacions de la vida quotidiana per convertir-la en una paradoxa. A Artfòbia II, el segon lliurament de les tires publicades per Cifré al diari Avui, aconsegueix diluir, mitjançant un humor molt fi i un traç original, la realitat i la imaginació. Altera el significat de codis i convencions i el lector es veu abocat, amb els objectes i els personatges, a una comèdia surrealista'.