El parlament no admet a tràmit una ILP en favor d’un referèndum d’autodeterminació

  • Ausàs diu que amb la llei de consultes populars s'hagués acceptat la ILP

VilaWeb
Redacció
17.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mesa del parlament català acordà ahir per unanimitat de no admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en favor de la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació el 12 de setembre de 2010, promoguda per la plataforma Deumil.cat. La mesa va justificar la decisió dient que la ILP no s’ajustava al marc competencial de la Generalitat i que no complia els requisits de l’article 1 de la llei d’iniciativa legislativa popular.Aquest article 1 estableix que solament poden ser objecte d’una ILP ‘les matèries sobre les quals la Generalitat té competència reconeguda i sobre les quals el parlament pot legislar, d’acord amb la constitució i l’estatut, llevat de les matèries que l’estatut reserva a la iniciativa exclusiva dels diputats, els grups parlamentaris o el govern, dels pressupostos de la Generalitat i de les matèries tributàries’. Per tant, segons la mesa, aquesta iniciativa ‘és inconstitucional i antistatutària’.

Ausàs diu que amb la llei de consultes populars s’hagués acceptat la ILP

En el ple d’avui, els grups parlamentaris han refusat les esmenes a la totalitat de PP i grup mixt al projecte de llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya, que desenvolupa l’article 122 de l’estatut i estableix el règim jurídic, el procediment i la convocatòria de les consultes populars via referèndum. Així, el projecte continua el tràmit parlamentari corresponent.

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha afirmat que amb la llei de consultes en vigor, la mesa del parlament hagués pogut aprovar la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular. Segons Ausàs, la llei proporcionarà el marc legal perquè iniciatives com la de Deumil.cat puguin tirar endavant.

La comissió promotora de la ILP, presidida per Roger Granados, Enric Canela i Miquel À. Gràcia, va registrar la iniciativa el 6 de maig. Els promotors van dir aleshores que esperaven rebre el suport dels partits que tenen reconegut el dret d’autodeterminació als estatut i ponències corresponents, com CDC, UDC, ERC, ICV i EUiA.

Enllaços
Notícia relacionada: La llei de consultes populars supera les esmenes a la totalitat del PP i el grup mixt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any