La nova terminal del Prat obre les portes amb més d’un any de retard

  • José Montilla inaugura la T1, que començarà a funcionar demà, malgrat la manca d'accessos

VilaWeb
Redacció
16.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, José Montilla, juntament amb el president i el ministre de Foment espanyols, José Luis Rodríguez Zapatero i José Blanco, inauguren avui la nova terminal de l’aeroport del Prat, la T1, que començarà a funcionar demà, amb un retard d’un any i mig. Amb més de 500.000 metres quadrats, la T1 ha costat 1.258 milions d’euros. Hi treballaran dinou companyies de Star Alliance, entre les quals Spanair i Lufthansa.El primer vol, de Spanair, sortirà demà a les sis del matí amb destinació a Madrid, i el primer vol d’arribada serà un Spanair procedent de Palma, que hi aterrarà a les 7.50.

Spanair vol esdevenir l’aerolínia de referència del Prat, d’ençà que un grup d’empresaris catalans va adquirir-ne el 80,1% del capital. D’aquesta manera, Spanair vol contribuir a fer del Prat un aeroport de primer grau, finalitat a què també hauria de contribuir la nova terminal, que ha de ser un centre d’interconnexió transoceànica. Però l’aeroport continua essent gestionat pel govern espanyol, que fa temps que parla de deixar participar la Generalitat en la gestió, però sense que hi hagi, de moment, cap compromís concret.

Sense accessos

Un dels punts flacs de la nova terminal és el dels accessos, perquè, de moment, no hi ha arriben ni el tren ni el metro, sinó solament amb autobús i amb cotxe. Sobre els busos, hi haurà dues llançadores gratuïtes entre terminals, s’obrirà la línia 99 entre Castelldefels, Viladecans i Gavà, i hi haurà un aerobús que unirà la plaça de Catalunya amb la T1. També s’allargaran les línies 46 (plaça d’Espanya), PR1 (el Prat), L77 (Sant Joan Despí) i el bus nocturn N17.

Xifres

En la primera jornada de funcionament, demà, s’esperen 240 vols i 30.000 passatgers. Es mobilitzaran 4.000 treballadors més i hi haurà un equip de 150 informadors per a respondre dubtes i possibles confusions. La T1 tindrà 40 botigues i 43 locals de restauració, que ocuparan 19.600 metres quadrats d’oferta comercial. Segons les previsions, la T1 rebrà més de 30 milions de passatgers a l’any.

Enllaços
Diari de l’escola: La T1 de l’aeroport de Barcelona, a punt.
Web d’Aena amb informació sobre el nou aeroport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any