Ahmadinejad torna a guanyar les eleccions presidencials de l’Iran

  • Amb més del 90% del vot escrutat, l'actual president obté el 64% dels vots · El candidat i ex-primer ministre Mousavi denuncia frau electoral · La participació en aquests comicis ha estat multitudinària

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.06.2009 - 11:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb més del 90% del vot escrutat, l’actual president de l’Iran, Mahmoud Ahmadinejad, ha guanyat per segona vegada les eleccions presidencials, amb el 65% dels sufragis; i el candidat a la presidència i ex-primer ministre, Mir Hossein Mousavi, ha obtingut, de moment, el 32% dels vots. Mousavi, que ahir al vespre va proclamar-se vencedor, ha manifestat la seva ‘protesta enèrgica’ pels resultats electorals i ha criticat que hi havia hagut frau.Si els percentatges es mantenen com ara, ni tan sols seria necessària una segona tanda, ja que Ahmadinejad ha aconseguit més de la meitat dels vots. Aquestes eleccions presidencials han mogut molt d’interès i ahir s’allargà l’horari dels col·legis.

Els comicis presidencials iranians han generat molta expectació a tot el món, ja que molts països esperen un canvi en l’actitud de Teheran cap a la comunitat internacional. Tanmateix, qui determina la política exterior de l’Iran és el dirigent suprem, l’aiatol·là Alí Khamenei.

Mentrestant, a nivell estatal, els iranians han vist les eleccions com un referèndum sobre la gestió econòmica del govern d’Ahmadinejad. I és que la taxa d’inflació ha augmentat gairebé un 25%, i la desocupació no para d’enfilar-se. De moment, sembla però que el president hauria convençut els electors.

Enllaços
Mitjans iranians: Teheran Times | Iran Daily | Press TV.
Agència IRNA | Agència ISNA.
BBC News: Ahmadinejad set for Iran poll win l al-Jazira: Ahmadinejad ‘set for Iran victory’ l CNN: Election officials: Ahmadinejad leading as final result nears.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any