Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  13.06.2009  06:00

Nova protesta contra la construcció de torres de la MAT

Nova Energia fa un dinar popular al peu de la torre 39 i provarà de tornar a aturar les obres

Men?ame
 

El col·lectiu Nova Energia, que ha estat durant set mesos encapçalant una protesta pacífica sota la torre 38 de la MAT a Sant Martí de Centelles (Osona) i ha aconseguit aturar les obres en diverses ocasions, s'ha marcat ara com a objectiu aturar els treballs de construcció de la torre 39, una de últimes que queden per construir. Avui fan un dinar popular al peu de la torre després que dimarts la policia els desallotgés quan intentaven aturar les obres.

El portaveu del col·lectiu Nova Energia, Martí Olivella, ha explicat a VilaWeb que era probable que les màquines també treballessin avui per acabar la feina abans de dilluns. Si és així, intentaran novament d'aturar-les. El motiu de fer treballar les màquines el cap de setmana és que a partir de dilluns caldrà un permís especial per a treballar al bosc i, segons Olivella, no el tenen.

El dinar d'avui també s'aprofita per fer una assemblea per a avaluar les darreres accions i concretar noves mesures de denúncia. Els treballs de preparació del terreny per a la construcció de la nova torre van començar dijous 29 de maig al terme municipal de Sant Martí de Centelles. Concretament, la torre, una de les últimes pendents de construcció per a completar la lína, és situada al quilòmetre 10 de la carretera C-1413 entre Centelles i Sant Feliu de Codines. El col·lectiu vol aturar-ne la construcció 'mentre no es facin públics arguments oficials clars, una deliveració sobre la conveniència de la línia i no s'hagin dictat les resolucions judicials pendents que podrien declarar aquest traçat il·legal.'

Els opositors s'aferren bàsicament 'als problemes per a la salut que causen els camps electromagnètics dels qui viuen a prop d'aquestes torres i al fort impacte paisatgístic i ecològic que suposen'. També denuncien que no han rebut cap tipus d'explicació i no se'ls ha intentat, en cap cas, convèncer ni de la conveniència ni de la utlitat pública d'aquesta infraestructura. Membres de la plataforma No a la MAT d'Osona destaquen a VilaWeb que cal un 'moviment ampli de tota la població que treballi per una política energètica més neta al servei dels pobles, no de les multinacionals' i impulsar en aquest sentit una nova cultura de l'energia basada en l'eficiència i l'estalvi energètic.

La MAT a la Comissió Europea

Pel que fa a la situació actual de la línia, Pasqual Aguilar, portaveu de la Plataforma No a la MAT, ha explicat que actualment eren a l'espera d'unes reclamacions que havien fet al Síndic de Greuges a la zona d'Osona i Guilleries. També són a l'espera d'una citació de la Comissió Europea 'que es va qualificar com a part afectada en el procés i estem pendents de la compareixença'. Mariana Muchnik, membre de No a la MAT d'Osona també ha recalcat que les irregularitats de la MAT depenien molt d'Europa, ja que considera que l'estat espanyol 'ha donat carta blanca a Red Eléctrica i que les opinions de la gent no es tenen en compte'.

Men?ame