El lingüista Joan Solà, premi d’Honor de les Lletres Catalanes

  • VilaWeb us ofereix una entrevista en vídeo en què Solà explica perquè els catalans hem de plantar cara

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2009 - 09:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En poc temps Joan Solà ha vist reconeguda la seva trajectòria professional: ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida (discurs d’investidura en pdf), ha publicat ‘Plantem cara’ i ara, ha rebut el premi d’Honor de les Lletres Catalanes. ‘Després de treballar molts anys a l’ombra, finalment la societat m’ho ha agraït’, ha dit Solà. VilaWeb l’ha entrevistat arran de la publicació del llibre poc abans de ser premiat (vídeo).Precisament, el jurat del premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha volgut recalcar la faceta de Solà com a articulista, que ara recull al llibre ‘Plantem cara’ (la Magrana): ‘És una persona compromesa amb la realitat lingüística i política del país amb una opinió atrevida.’ Laura Borràs, membre del jurat, també ha remarcat el gran amor de Solà, sense fissures, a la llengua i ha destacat la seva faceta de filòleg i de professor. ‘No solament ens ensenyava sintaxi, sinó també a formar-nos críticament’, ha dit Borràs. Joan Solà, que s’ha mostrat molt gratificat per les paraules de la seva ex-alumna, ha explicat que sovint a les nits dormia molt poc preparant les classes de l’endemà’.

‘La culpa sempre és de qui governa’

En la conferència de premsa del premi, Joan Solà ha dit que un poble ha d’aspirar a ser màximament independent i ha tenir una llengua rica. Solà ha afegit que el problema dels catalans és que els polítics no ens creuen com a poble. ‘El polític no arrisca més que allò que percep que els seus ciutadans li demanen, però la societat no demana res, perquè té prou feina a sobreviure. La culpa sempre és de qui governa’, ha dit.

Acte de lliurament del premi

Avui al vespre es farà el lliurament del premi d’Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música. I l’espectacle que l’acompanyarà, es basa en les efemèrides d’enguany: el mes de maig va fer cent cinquanta anys de la restauració dels Jocs Florals de Barcelona (1859), en fa noranta del naixement de Joan Brossa (1919-1998), cent de la publicació del llibre ‘Cap al tard’ de Joan Alcover, cent vint-i-cinc que va néixer Josep Carner (1884-1970), i cinquanta que va morir Carles Riba (1893-1959), com en fa cinquanta que va néixer el moviment de la Nova Cançó.

Enllaços
Notícia relacionada a VilaWeb: El lingüista Joan Solà, nou doctor honoris causa de la UdL.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any