El recompte oficial de les europees es fa mentre augmenten les queixes per irregularitats

  • La sospita de tupinada contra Iniciativa Internacionalista destapa un cúmul de disbarats que afecta totes les candidatures · Apareixen errors a Alcoi, Beneixida, Benicarló, Cardedeu, Cornellà, Granollers, Manresa, Sabadell, Sitges, Terrassa, Torrent...

VilaWeb
COM FUNCIONA EL SISTEMA DE RECOMPTE?

Els vots que es recompten en una mesa com s'acaben publicant a la web del Ministeri de l'Interior? A cada mesa de cada col·legi electoral hi ha un representant de l'administració, que normalment és un treballador de l'ajuntament del municipi corresponent. Aquesta persona es comunica per telèfon amb el gestor del procés electoral, que en el cas de les eleccions europees és el govern espanyol, i, més concretament, la delegació del govern espanyol a cada comunitat autònoma.

La informació del representant de l'administració a la delegació transmet si hi ha hagut cap incidència a la mesa a l'hora que s'han obert les portes del col·legi electoral, les dades de participació durant el dia i els resultats de l'escrutini de la mesa. Quan es tanquen les portes del col·legi, l'encarregat de cada mesa comunica per telèfon a la delegació del govern les dades de l'escrutini que li corresponen. A mesura que el personal del ministeri va rebent la informació, la va incorporant a la web sobre les eleccions, que es va actualitzant durant la nit dels comicis. Aquesta informació publicada és provisional.

Simultàniament, es posa en funcionament un altre procés, que comença quan cada mesa disposa de les seves dades de l'escrutini (vegeu aquest gràfic explicatiu de la web del ministeri). El responsable de cada mesa porta les actes al jutjat de primera instància o al jutjat de pau del municipi. El jutge lliura a la junta electoral provincial que li correspon les actes amb aquestes dades. La informació que rep cada junta provincial s'aplega més tard a la junta electoral central, que elaborarà les dades oficials. Aquestes, poden diferir de les publicades a la web de les eleccions.

Per què? Tenint en compte aquest esquema, l'explicació més senzilla és un problema de comunicació entre el responsable d'una mesa i l'encarregat de la delegació del govern de rebre la trucada; és a dir, que un pot haver dit malament alguna dada que tenia sobre el paper amb els resultats de l'escrutini o l'altre pot no haver entès bé el primer. Potser això pot explicar la confusió de vots al poble natal de Maria Teresa Fernández de la Vega, Beneixida, on el POSI té 215 vots i el PSOE no en té cap.

Avui es fa el recompte oficial de vots, en principi de les meses on hi hagi hagut alguna incidència o alguna denúncia d'irregularitat. Però és poc probable que si es comprova cap dada errònia a la web de les eleccions es modifiqui: seria una despesa de temps i de diners que l'administració no sol assumir.

Redacció
10.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les xifres estranyes que el partit Iniciativa Internacionalista ha observat en les eleccions d’algunes poblacions basques ha obert la sorpresa d’un cúmul d’errors de recompte difícil d’entendre. Per exemple, a Beneixida, el poble on vota Maria Teresa Fernández de la Vega, el PSOE no treu cap vot i, en canvi, el partit trotskista POSI n’hi obté 215 i guanya les eleccions com es pot llegir a la web del ministeri de l’Interior espanyol.Els errors afecten candidatures de tota mena i arriben de fonts diferents. Val a dir que les dades que hi ha ara encara són provisionals, perquè no és fins avui que es fa el recompte oficial dels vots.

Hi ha casos comprovables a partir de les webs dels ajuntaments, com els de Cardedeu o Benicarló. A la web municipal de Cardedeu hi ha l’acta amb el resultat. Però el resultat que ofereix l’Ajuntament no coincideix amb l’acta del ministeri de l’Interior. En aquest cas, per exemple, Iniciativa Internacionalista perd deu vots, la candidatura de Los Verdes en guanya dos, Unión Progreso y Democracia en guanya sis, el partit Republicà Català en guanya tres i Democracia Nacional en guanya deu.

En el cas de Benicarló l’acta oficial de l’ajuntament i la del Ministeri de l’Interior discrepen també notablement. Així el PSOE obté 3088 vots segons l’ajuntament, però només 2.843 segons el ministeri; Iniciativa Internacionalista treu vuit vots segons l’ajuntament i nou segons el ministeri.

En el cas de Sitges l’Ajuntament ha publicat les dades oficials del recompte, que tampoc no coincideixen amb les del ministeri. A l’acta local, per exemple, CiU té 1.623 vots i en canvi a la web del ministeri en té 1.659. Un cas sorprenent és el d’Iniciativa Feminista que en el còmput local té 42 vots i en el del ministeri, solament nou.

Més casos que la redacció de VilaWeb ha trobat: a Alcoi (web municipal / web del ministeri) hi ha errors a UPyD i en els vots en blanc; a Cornellà de Llobregat (web municipal / web del ministeri), amb errors en el PSC i LV-GVE; a Granollers (web municipal / web del ministeri) hi ha errors en els vots del PSC, de CiU, del PP, d’ERC i d’ICV, i també hi ha errors en les dades de participació; a Manresa (web municipal / web del ministeri) hi ha errors en el PP, en el vot nul, vot en blanc i abstenció; a Palafrugell (web municipal / web del ministeri), hi ha errors en el vot d’ERC; a Terrassa, (web municipal / web del ministeri), hi ha diferències de vot en el PSC, CiU, UPyD i PP; a Sabadell (web municipal / web del ministeri) no concorda cap dels resultats dels sis primers partits (PSOE, CiU, PP, ICV-EUiA, ERC, II); a Torrent (web municipal / web del ministeri), els vots del PP i del PSOE no s’ajusten, etc.

Hi ha una cas encara més curiós. La llista oficial dels resultats de la web del ministeri de l’Interior espanyol ha estat reproduïda per moltes webs, especialment de diaris. En totes els resultats coincideixen, sinó en el cas dels diaris del grup Vocento, entre els quals el Correo i Las Provincias. L’error, en aquests diaris, és que en les circumscripcions on la candidatura encapçalada per Esquerra Republicana porta com a sigla única LV (de Los Verdes) els vots desapareixen i se sumen a Iniciativa Internacionalista. Pot ser un error de l’empresa a l’hora de traspassar les dades posades per interior a disposició dels diaris.

Enllaços
Web oficial de recompte de vots del ministeri de l’interior | Llei orgànica del règim electoral general
Comunicat d’Iniciativa Internacionalista amb l’acusació de frau

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any