Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  10.06.2009  06:00

El recompte oficial de les europees es fa mentre augmenten les queixes per irregularitats

La sospita de tupinada contra Iniciativa Internacionalista destapa un cúmul de disbarats que afecta totes les candidatures · Apareixen errors a Alcoi, Beneixida, Benicarló, Cardedeu, Cornellà, Granollers, Manresa, Sabadell, Sitges, Terrassa, Torrent...

Men?ame
 

Les xifres estranyes que el partit Iniciativa Internacionalista ha observat en les eleccions d’algunes poblacions basques ha obert la sorpresa d'un cúmul d'errors de recompte difícil d'entendre. Per exemple, a Beneixida, el poble on vota Maria Teresa Fernández de la Vega, el PSOE no treu cap vot i, en canvi, el partit trotskista POSI n’hi obté 215 i guanya les eleccions com es pot llegir a la web del ministeri de l'Interior espanyol.

Els errors afecten candidatures de tota mena i arriben de fonts diferents. Val a dir que les dades que hi ha ara encara són provisionals, perquè no és fins avui que es fa el recompte oficial dels vots.

Hi ha casos comprovables a partir de les webs dels ajuntaments, com els de Cardedeu o Benicarló. A la web municipal de Cardedeu hi ha l'acta amb el resultat. Però el resultat que ofereix l'Ajuntament no coincideix amb l'acta del ministeri de l'Interior. En aquest cas, per exemple, Iniciativa Internacionalista perd deu vots, la candidatura de Los Verdes en guanya dos, Unión Progreso y Democracia en guanya sis, el partit Republicà Català en guanya tres i Democracia Nacional en guanya deu.

En el cas de Benicarló l'acta oficial de l'ajuntament i la del Ministeri de l'Interior discrepen també notablement. Així el PSOE obté 3088 vots segons l'ajuntament, però només 2.843 segons el ministeri; Iniciativa Internacionalista treu vuit vots segons l'ajuntament i nou segons el ministeri.

En el cas de Sitges l'Ajuntament ha publicat les dades oficials del recompte, que tampoc no coincideixen amb les del ministeri. A l'acta local, per exemple, CiU té 1.623 vots i en canvi a la web del ministeri en té 1.659. Un cas sorprenent és el d'Iniciativa Feminista que en el còmput local té 42 vots i en el del ministeri, solament nou.

Més casos que la redacció de VilaWeb ha trobat: a Alcoi (web municipal / web del ministeri) hi ha errors a UPyD i en els vots en blanc; a Cornellà de Llobregat (web municipal / web del ministeri), amb errors en el PSC i LV-GVE; a Granollers (web municipal / web del ministeri) hi ha errors en els vots del PSC, de CiU, del PP, d'ERC i d'ICV, i també hi ha errors en les dades de participació; a Manresa (web municipal / web del ministeri) hi ha errors en el PP, en el vot nul, vot en blanc i abstenció; a Palafrugell (web municipal / web del ministeri), hi ha errors en el vot d'ERC; a Terrassa, (web municipal / web del ministeri), hi ha diferències de vot en el PSC, CiU, UPyD i PP; a Sabadell (web municipal / web del ministeri) no concorda cap dels resultats dels sis primers partits (PSOE, CiU, PP, ICV-EUiA, ERC, II); a Torrent (web municipal / web del ministeri), els vots del PP i del PSOE no s'ajusten, etc.

Hi ha una cas encara més curiós. La llista oficial dels resultats de la web del ministeri de l'Interior espanyol ha estat reproduïda per moltes webs, especialment de diaris. En totes els resultats coincideixen, sinó en el cas dels diaris del grup Vocento, entre els quals el Correo i Las Provincias. L'error, en aquests diaris, és que en les circumscripcions on la candidatura encapçalada per Esquerra Republicana porta com a sigla única LV (de Los Verdes) els vots desapareixen i se sumen a Iniciativa Internacionalista. Pot ser un error de l'empresa a l'hora de traspassar les dades posades per interior a disposició dels diaris.

Men?ame