Joan Solà, premi d’Honor de les Lletres Catalanes

  • VilaWeb us ofereix una entrevista en vídeo amb el lingüista arran de la recent publicació del recull d'articles 'Plantem cara' (La Magrana)

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.06.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En poc temps el lingüista Joan Solà ha vist reconeguda la seva trajectòria professional: ha sigut investit doctor honoris causa per la Universitat de Lleida (discurs d’investidura en PDF), ha publicat ‘Plantem cara’ i ara, ha rebut el premi d’Honor de les Lletres Catalanes. ‘Després de treballar molts anys a l’ombra, finalment la societat m’ho ha agraït’, ha dit Solà. VilaWeb l’ha entrevistat arran de la publicació del llibre poc abans de ser premiat (vídeo).Precisament, el jurat del premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha volgut remarcar la faceta de Solà com a articulista, que ara recull al llibre ‘Plantem cara’ (La Magrana): ‘És una persona compromesa amb la realitat lingüística i política del país amb una opinió atrevida’. La membra del jurat, Laura Borràs també ha remarcat el gran amor de Solà, sense fissures, per la llengua i ha destacat la seva faceta com a filòleg i com a professor. ‘No només ens ensenyava sintaxi sinó també a formar-nos críticament’, ha dit Borràs. Joan Solà, que s’ha mostrat molt gratificat de les paraules de la seva ex-alumna, ha explicat que sovint a les nits dormia molt poc preparant les classes de l’endemà’.

‘La culpa sempre és de qui governa’

En la conferència de premsa del premi, Joan Solà ha dit que un poble ha d’aspirar a ser el màxim d’independent i ha tenir una llengua rica. Solà ha afegit que el problema dels catalans és que els polítics no ens creuen com a poble. ‘El polític no arrisca més que allò que percep que els seus ciutadans l’hi demanen, però la societat no demana res, ja que té prou feina a sobreviure’, ha dit el lingüista. ‘La culpa sempre és de qui governa’, ha afegit.

Acte de lliurament del premi

Aquest vespre i fins les 9 de la nit s’està celebrant l’acte de lliurement del premi d’Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música. Enguany s’escauen dues efemèrides el passat mes de maig va fer cent-cinquanta anys de la restauració dels Jocs Florals de Barcelona (1859) i aquest any en fa noranta del naixement de Joan Brossa (1919-1998). Sobre aquest eix cronològic, se centra l’espectacle d’aquesta nit, amb el circ com a llenguatge artístic principal. No hi faltaran algunes aclucades d’ull a l’obra de Joan Alcover (1854-1926), de qui es commemora el centenari de la publicació del llibre ‘Cap al tard’, a Josep Carner (1884-1970), que va néixer fa cent vint-i-cinc anys, o a Carles Riba (1893-1959), de qui recordem el cinquantenari de la seva mort; així com a les melodies de la Nova Cançó, en els cinquanta anys del naixement d’aquest moviment cultural.

Enllaços
Notícia relacionada a VilaWeb: El lingüista Joan Solà, nou doctor honoris causa de la UdL.
VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any