Mobicat, la pròxima operadora de mòbils catalana

  • Els responsables del projecte preveuen d'obrir la nova operadora de telefonia mòbil el primer trimestre del 2010

VilaWeb
Redacció
10.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Miquel Montero, director general de l’empresa de serveis mòbils Step2u, troba que no hi ha cap operadora de telefonia mòbil pensada específicament per als catalans. Per això fa un any i mig que treballa per implantar-ne una: s’anomena Mobicat i hi ha previst, si tot va bé, que pugui començar a funcionar el primer trimestre del 2010. Serà una operadora mòbil virtual (OMV), sense xarxa d’antenes pròpia, però preparada per a tenir-ne.Si en visiteu la web, no hi trobareu pas gaire informació, tan sols hi veureu un logotip i una enquesta sobre les possibilitats de la futura operadora. Però Montero, que és director de desenvolupament de negoci de Mobicat i l’impulsor principal de l’empresa, avança que se centraran a oferir una molt bona atenció als clients i continguts i serveis pensats per als catalans. ‘És una qüestió sociocultural’, diu Montero, ‘els catalans tenim trets diferenciats’ i per això oferiran continguts i serveis pensats per a catalans. Creu que les operadores mòbils tradicionals sempre han mirat de diferenciar-se les unes de les altres pels serveis i continguts que ofereixen i que mai no ho han aconseguit del tot. ‘Mobicat, en canvi, ho aconseguirà perquè oferirà continguts i serveis adreçats a catalans’.

Una operadora mòbil per als catalans

Això vol dir que el català serà el principal idioma de l’operadora, encara que no l’únic, i el que es farà servir preferentment per a l’atenció als clients o a l’hora d’oferir telèfons mòbils. Però no només això, Mobicat també oferirà serveis i continguts relacionats amb la cultura catalana ‘com els castellers i les jornades gastronòmiques que es fan a diferents llocs del país’, diu Montero, que no vol entrar en detalls dels serveis i continguts que preparen. És per això que consideren que seran la primera operadora mòbil catalana, encara que el RACC va presentar el març la primera operadora mòbil del país. Segons Montero, l’operadora del RACC, oberta només als socis de l’entitat, no s’ha pensat específicament per als catalans perquè el RACC no vol ser vist com una entitat catalana i prou.

Hi ha coses que Miquel Montero diu sense embuts; per exemple, que les operadores de telefonia mòbil més grans confonen els clients amb desenes o centenars de models de tarifes complicades. ‘Sabies que Movistar té actives quatre-centes tarifes diferents? Així és impossible d’entendre-s’hi. Nosaltres oferirem preus econòmics, per sota dels de les operadores tradicionals, però sobretot oferirem unes tarifes clares i senzilles’. Diu que no volen fer màrqueting amb els preus, tan sols informar-ne i oferir una bona atenció al client.

Sense xarxa pròpia, però preparats per a fer el salt

‘Hi ha dues menes d’OMV’, diu Montero ‘les que no tenen cap infrastructura i només aporten una marca i màrqueting, i les que tenen infrastructura pròpia i només tanquen un acord per a fer servir les antenes de les operadores tradicionals’. Montero explica que Mobicat ha de ser d’aquesta segona mena d’operadores de manera que, si mai aconsegueixen una llicència per a desplegar antenes, només els calgui fer aquest pas per a convertir-se en una operadora de telefonia mòbil plenament independent. Però, de moment, negocien amb dues de les tres operadores tradicionals per tancar un pre-acord de lloguer de les antenes.

Un projecte així necessita una gran inversió i Montero, que també és accionista majoritari de Step2u, l’empresa que impulsa Mobicat, reconeix que els calen inversors. ‘Step2u tancarem el 2009 facturant entre dos milions i mig d’euros i tres milions i amb això no n’hi ha prou’, admet. Però també assegura que ja hi ha molts inversors interessats, encara que aquest aspecte és complicat. Cal garantir que l’esquema dels accionistes ‘sigui prou harmònic perquè Mobicat es mantingui independent’; és cosa d’impedir que, per causa de moviments empresarials, la propietat de l’operadora caigui majoritàriament en mans d’una empresa de fora del país. A més, ‘els partits polítics s’hi han interessat molt’,, perquè veuen que ‘és una infrastructura de país’ i per això ja s’hi ha reunit unes quantes vegades.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
Wikipedia.org: Llista de les OMV que funcionen a l’estat espanyol.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any