El Suprem espanyol vol que es revisi la legalitat de la prolongació de Blasco Ibáñez

  • El Ministeri de Cultura ha de dir si el projecte al barri valencià del Cabanyal suposa un espoli

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.06.2009 - 15:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en què demana al Ministeri de Cultura espanyol que digui si la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez, a través del barri del Cabanyal de València, suposa un espoli, cas en què esdevindria una obra il·legal. El Suprem espanyol dóna així la raó als veïns del Cabanyal, que fa anys que denuncien que el pla urbanístic de prolongació de Blasco Ibáñez suposa un cas d’espoliació previst a la llei de patrimoni històric.L’any 2000 els veïns del Cabanyal van demanar al Ministeri de Cultura que es pronunciés al respecte però aquest, aleshores a mans del govern del PP, va dir que en tractar-se d’una qüestió d’urbanisme, la competència exclusiva era de la Generalitat valenciana. La plataforma Salvem el Cabanyal va recórrer aleshores al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que li va donar la raó, però el govern espanyol, la Generalitat i l’ajuntament valencià van recórrer la decisió del TSJ de Madrid davant del Suprem.

El Suprem espanyol va desestimar, fa poc més d’un any, els recursos de cassació de l’associació de veïns Pavimar i de la plataforma Salvem el Cabanyal, autoritzant la reforma del barri. El tribunal diu que en aquell moment va partir ‘de la premisa que no hi havia cap procediment sobre l’espoliació ni sobre l’administració competent’, però que ara han sabut que hi va haver una denúncia per espoliació, que va donar lloc a un procediment independent: ‘Doncs bé, diu la sentència del TS, ara són plenament aplicables al cas les consideracions que vam exposar en la sentència del 12 de març de 2008 sobre la distribució de competències en matèria de protecció del patrimoni; això ens porta a concloure que el motiu de cassació de la Generalitat valenciana no pot ser acollit.’

El Suprem diu que la competència d’aquest cas és del govern espanyol i obliga el Ministeri de Cultura a raonar si considera que la prolongació de Blasco Ibáñez fins al mar s’ha de considerar un espoli. El tribunal, a més, diu que, la motivació, cal fer-la a partir dels informes dels arquitectes de la Inspecció de la Conselleria de Cultura valenciana, de la Sindicatura de Greuges i de la Facultat de Dret de la UV.

Amb motiu de la sentència, la plataforma Salvem el Cabanyal també demanarà al Ministeri que declari que el pla urbanístic suposa un espoli per al patrimoni històric dels valencians, la qual cosa obligaria a aturar les expropiacions i l’execució del pla.

En aquest temps han estat moltes les veus contràries (vídeo) al projecte de prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez, i fins i tot el director tècnic de Cabanyal 2010 va dir a VilaWeb que el trobava innecessari.

Enllaços
Web de Salvem el Cabanyal.
Cronologia dels fets de la plataforma.
VilaWeb TV: El Cabanyal: el patrimoni valencià amenaçat l VilaWeb: El director tècnic de Cabanyal 2010 qüestiona el projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any