Els pronòstics indiquen una alta abstenció en les eleccions europees

  • Avui voten sis estats, entre els quals Itàlia · La majoria d'electors aniran a les urnes demà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2009 - 16:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui és jornada de reflexió al nostre país (vídeo), però les eleccions europees ja fa dos dies que es desenvolupen per renovar els 736 eurodiputats. Els Països Baixos van votar dijous, amb un gran augment de l’abstenció i la ultradreta. De fet, sembla que serà la tendència general, segons l’Eurobaròmetre, que preveu la participació més baixa en unes europees (43%) i més representants al Parlament europeu de la dreta extrema. Dijous també va votar la Gran Bretanya, coincidint amb les municipals angleses, que han esborrat del mapa els laboristes. Ahir van passar per les urnes les euroescèptiques Irlanda i Txèquia, i avui toca el torn a Eslovàquia, Letònia, Malta, Xipre i a Itàlia, on els resultats es llegiran com un referèndum al primer ministre Silvio Berlusconi. Amb tot, el gros de les eleccions serà demà, quan votaran la majoria d’estats.Tot apunta que el Partit Popular Europeu (PPE) continuarà sent el principal grup de l’Europarlament, amb aproximadament 262 escons (el 35% del total, respecte al 37% de la legislatura anterior), molt per davant del grup socialista, que es quedarà amb 194 escons (passa del 27% al 26%), segons una última projecció de la London School of Economics i del Trinity College de Dublín. El tercer partit més important serà el liberal, que obtindrà 85 escons. El nou grup conservador que pretenen fundar els conservadors britànics de David Cameron (amb el partit de l’ex-primer ministre txec Mirek Topolanek i el grup polonès Llei i Justícia dels germans Kaczynski) quedaria en quarta posició amb 53 escons. Els Verds pujaran de 43 a 50 escons i Esquerra Unida perdrà un representant i arribarà als 40. La projecció també preveu 50 parlamentaris euroescèptics i d’extrema dreta a l’Eurocambra.

Si es confirmen aquests resultats, l’actual president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, té moltes possibilitats de ser ratificat per a ocupar el càrrec cinc anys més amb el suport de conservadors i liberals. Els caps d’estat i de govern de la UE tenen previst acordar el successor de Barroso en la cimera que es farà el 18 i 19 de juny.

Les eleccions actuals són les setenes per sufragi universal directe al Parlament europeu, i en cada convocatòria la participació ha anat baixant. Des del 62% en les primeres eleccions de 1979 es va passar al 45,5% el 2004.

Enllaços
Especial VilaWeb: Els vídeos per a les eleccions europees.
La Nit a VilaWeb: Les eleccions europees, partit a partit.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Europees 2009.
UE: EuroparlTV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any