VilaWeb TV: Especial TV3 a les Illes

  • Polítics, economistes i personalitats de la cultura critiquen que el senyal de TV3 hagi estat substituït pel de TV3Cat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.06.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada volta són més les veus que demanen de tornar a rebre el senyal de TV3 a les Illes, substituït dilluns pel de TV3Cat, que només emet la programació de producció pròpia de la televisió principatina. Esquerra a les Illes va dir ahir que la recepció de TV3 era irrenunciable i Bloc per Mallorca va apostar per una ofensiva diplomàtica. Personalitats de la cultura i la política balears van parlar amb VilaWeb TV sobre la desaparició de TV3 a les Illes.L’acord de reciprocitat signat pels governs català i balear i per les dues televisions autonòmiques, TV3 i IB3, és el motiu que TV3 no es vegi a les Illes, després de vint-i-tres anys rebent el senyal. Amb aquest acord, TV3 no pot emetre a les Illes programació de producció aliena, tot i que podria fer-ho si n’adquirís els drets d’emissió. Això vol dir, doncs, que la programació que veuen els illencs a través d’aquest canal és diferent a la que veuen la resta de catalanoparlants.

L’acord entre les dues cadenes impedeix que l’emissió de TV3 lesioni els interessos d’IB3 emetent programes que la cadena balear ha pagat i pretén emetre, segons que va explicar la directora de TV3, Mònica Terribas, qui va afegir que TV3 havia signat aquest acord ‘perquè IB3 també té comprats els drets’ de productes de producció aliena. Així, sobre la possibilitat de comprar els drets per a emetre productes estrangers, com ara films, per a tot el territori de parla catalana, Terribas va dir: ‘Podríem comprar-los tots, però després no els podríem emetre.’

Més veus contràries

El president d’Esquerra a les Illes, Joan Lladó, va dir ahir que la recepció de tots els canals de la corporació catalana de ràdio i televisió era irrenunciable, ja que ‘l’espai de comunicació català era un punt de l’acord de govern’ entre les diferents forces que el conformen. Per a Lladó, és un error ‘que el model d’IB3 passi per voler fer valer els seus drets sobre la producció aliena amb l’objectiu de competir com una cadena generalista més.’ El diputat Carmel Mòdol va dir que Esquerra demanaria a TV3 de comprar els drets de la producció aliena per a la seva emissió al Principat i a les Illes.

També Bloc per Mallorca va pronunciar-se a favor de tornar a rebre TV3 i va explicar que plantejaria una ofensiva diplomàtica per tal d’aconseguir-ho. La formació reivindica que es prioritzin ‘els interessos de país per damunt dels econòmics’ i explica que el conveni de reciprocitat signat entre la conselleria de Presidència del Govern i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació inclou una clàusula perquè es respectin ‘els drets d’emissió que adquireixin o hagin adquirit les televisions respectives, en els termes establerts en cada cas pels contractes respectius’. És per aquest motiu que consideren que la solució seria que TV3 adquirís els drets d’emissió per les Illes.

Els diputats Biel Barceló i Miquel Àngel Llauger també van destacar ahir el paper que ha tingut TV3 durant aquests últims vint anys com a eina de ‘normalització lingüística i de cohesió nacional’.

Enllaços
Esquerra Illes: Lladó: ‘La correcta recepció de tots els canals de la corporació catalana de ràdio i televisió serà per Esquerra com Son Baco per UM, irrenunciable’.
PSM-EN: El BLOC planteja una ofensiva diplomàtica a Catalunya per aconseguir el restabliment de les emissions de TV3 a Balears.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any