La majoria del món musulmà aplaudeix el discurs d’Obama

  • Organitzacions com Hamàs i l'Hesbol·là, però, diuen que no veuen cap canvi en la nova política nord-americana · Obama diu que la situació del palestins és intolerable

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.06.2009 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria del món musulmà ha aplaudit el discurs (en anglès | en català amb traductor automàtic) de Barack Obama, qui ha demanat al Caire un canvi profund en les relacions amb els països musulmans. El portaveu del president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmoud Abbas, ha dit que era un bon començament: ‘La crida a cessar els assentaments i a establir un estat palestí és un missatge a Israel que una pau justa es construeix sobre els ciments d’un estat palestí’.Per la seva banda, el govern israelià ha dit que esperava que el discurs d’Obama esdevingués el començament d’una nova era de reconciliació entre els àrabs i Israel. També Amr Moussa, cap de la lliga àrab, ha vist amb bons ulls el discurs, que ha qualificat ‘d’equilibrat’, perquè al seu parer ‘ofereix una nova visió de l’aproximació pel que fa a les relacions amb els estats islàmics.’

Un portaveu del govern iraquià ha assegurat que el discurs d’Obama era històric i reflectia una direcció positiva per part del nou govern nord-americà: ‘El govern iraquià es troba a gust amb la claredat del president dels EUA sobre el respecte als compromisos amb l’Irac i al calendari estipulat per a la retirada de tropes. Creiem que hi ha un suport clar al dret de l’estat palestí, però els àrabs esperen quees pressioni Israel perquè posi fi a les violacions a Gaza i Cisjordània.’

Hamàs i l’Hesbol·là, però, no ho veuen de la mateixa manera. Un portaveu de Hamàs ha dit que, per a l’organització, l’actual política d’Obama no era diferent de la de Geroge W. Bush: ‘Parlar sobre la política d’intensificar la guerra contra l’extremisme i treballar per dos estats per a dos pobles en territoris palestins no difereix de la política del seu predecessor’. Per la seva banda, un portaveu de l’Hesbol·là ha dit que els musulmans no necessitaven cap sermó moral ni polític sinó ‘un canvi fonamental en la política americana’ i ha sentenciat que no veia cap canvi en la política americana respecte els problemes palestins.

Discurs històric d’Obama al Caire

Barack Obama ha pronunciat aquest matí a la Universitat del Caire un històric discurs (versió en anglès | versió en català amb traductor automàtic) on ha demanat un canvi profund en les relacions entre els Estats Units i els països musulmans. Obama no ha defugit cap dels temes polèmics i ha conjugat alabances i crítiques en un discurs molt calculat que ha durat més d’una hora.

Obama ha demanat als àrabs i musulmans de tot el món l’oportunitat ‘de començar de nou la relació entre els Estats Units i els musulmans d’arreu del món’ per deixar de costat les diferències que s’han acumulat durant dècades i lluitar junts per la tolerància arreu del món i contra els extremismes religiosos i polítics.

El president dels Estats Units no ha estalviat de cap manera els temes complicats i polèmics com ara els drets de les dones a l’Islam o el de les minories cristianes coptes a l’Egipte. Va reconèixer que els Estats Units no han actuat a l’Irac d’acord amb els seus propis principis però ha defensat que els drets democràtics no poden ser discutits en cap país.

El discurs, que havia estat anunciat com de quinze minuts, que ha durat una hora i al llarg del mateix Obama no ha oblidat detalls importants per a l’audiència com afegir la frase ‘la pau sigui amb ell’ cada cop que feia referència al profeta Mahoma o referir-se a l’Alcorà com a ‘sagrat’. La salutació tradicional en el món musulmà ‘Salaam maleku’ ha aixecat els primers aplaudiments entusiastes quan el president dels Estats Units l’ha usat en la presentació. Al llarg del discurs hi ha hagut llargs i pronunciats aplaudiments no només quan Obama reconeixia polítiques equivocades del passat sinó també quan reclamava els drets democràtics o de les dones en països com Egipte. En diverses ocasions membres de l’audiència han pronunciat crits de suport i estima al president dels Estats Units, un gest absolutament insòlit i impensable fins fa poc al Pròxim Orient. Obama ha fet servir el seu propi itinerari personal (és cristià però fill de pare musulmà, es diu Barack Hussein i ha estat educat en un país musulmà) com a garantia del canvi que planteja al món musulmà.

Enllaços
The New York Times:Obama Calls for Alliances With Muslims | The Washington Post: Obama Calls for New Beginning Between America, Muslims | al-Jazira: Obama seeks new start with Muslims | al Quds al Arabi: أوباما: المتطرفون شوهوا صورة الإسلام في أمريكا والغرب (versió en català amb traductor automàtic) | Ha-Àrets: נאום נשיא ארה”ב ברק אובמה במצרים: באתי כדי לחפש (versió en català amb traductor automàtic)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any