Presenten una campanya intermunicipal per salvar Salselles

  • Més d’un centenar d’assitents a l’Aplec anual

VilaWeb
Redacció
03.06.2009 - 08:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els alcaldes dels municipis de Borredà, Lluçà i Sant Martí d’Albars van presentar la campanya Salvem Salselles en el marc de l’aplec anual celebrat el passat dia 17. Sorgida a iniciativa d’un particular, l’estudiant Albert Codina, que ha començat una investigació històrica del lloc, s’hi van adherir de seguida els citats municipis, Borredà perquè Salselles hi pertany, Lluçà perquè és la parròquia on hi està adscrit Salselles, i Sant Martí d’Albars perquè els veïns són els organitzadors de l’aplec.Joan Roma, alcalde de Borredà, va explicar que es comprometien a demanar diners a les institucions, tant del país com estatals i europees sempre que el Bisbat de Vic cedeixi la titularitat almenys durant vint-i-cinc anys, tal com han fet amb altres béns eclesiàstics. També va afegir que la recuperació afavoriria el seu ús, no solament religiós sinó també cultural, amb la possibilitat d’organitzar-hi altres activitats al llarg de l’any. Roma va reconèixer l’error comès fa uns trenta anys quan es va restaurar l’església parroquial de Borredà i es van agafar les teules de Salselles i ho va justificar perquè, segons ell, en aquells moments el patrimoni no es valorava com ara.

Per la seva part, Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, va assenyalar que aquesta proposta demostrava les ganes de treballar plegats per a salvar una part del patrimoni que perillava i va ressaltar que calia actuar amb rapidesa per evitar en un futur lamentacions. Igualment Ramon Erra, alcalde de Sant Martí d’Albars, va afegir que la gent del seu municipi se sent molt lligada a Salselles i una mostra era que cada any l’aplec tenia més participació. Durant tot el dia hi va haver recollida de signatures i també es van repartir xapes amb el lema Salvem Salselles entre tots els assistents.

L’activitat es va iniciar a les vuit del matí amb un caminada que va sortir de l’església parroquial de Sant Martí d’Albars on hi van prendre part unes quaranta persones que van rebre com a obsequi una samarreta de record. A mig camí, a la Casanova del Castell hi va haver l’esmorzar, i allà s’hi va afegir un segon grup de gent que van arribar a Salselles cap a les dotze del migdia. Tot seguit es va fer la missa presidida per la imatge que es guarda al claustre de Lluçà finalitzant-la amb el cant dels goigs. Novament el dinar va aplegar més de cent vint persones i la sobretaula va estar animada pel grup Bruel, en una activitat inclosa dins el cicle Solc al Lluçanès.

El lloc de Salselles va ser molt conegut per la seva Mare de Déu, considerada durant molts anys la patrona del Lluçanès, una imatge romànica que va ser cremada per la guerra civil. Antigament l’església estava dedicada a Sant Pere però cap al s. XIII va començar amb força la nova devoció a Santa Maria a la qual li demanaven un bon part per a les dones i que lliurés de malalties els ramats. El municipi de Salselles es va incorporar a Borredà l’any 1898, i va iniciar el seu despoblament a la dècada dels quaranta del segle passat quan de mica en mica es van anar tancant masies històriques fins que als anys noranta només hi quedaven tres o quatre persones. Actualment hi tornen a haver algunes cases ocupades, la majoria en caps de setmana, i sembla que pot ser una mostra de revitalització de tota la zona. (LR)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any