Recórrer les vies de la mèmoria dels exiliats

  • Portbou recorda amb emoció els 100.000 exiliats republicans al Coll de Belitres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.05.2009 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes quatre-centes persones s’han aplegat aquest dissabte dalt el Coll de Belitres, al pas fronterer entre Portbou (Alt Empordà) i Cervera de la Marenda (Catalunya del Nord), per recordar els més de cent mil exiliats republicans que el creuaren fa setanta anys encalçats per les tropes franquistes. Prop de dos-cents seixanta dels assistents hi ha arribat en un tren que ha fet el trajecte de Barcelona a Portbou en memòria dels exiliats que van fer el mateix camí el 1939.’Plovia molt, feia fred i teníem l’aviació que ens amenaçava amb els bombardejos’, ha recordat la Montserrat Julio, un dels testimonis de la retirada, que ha arribat amb el ‘Tren de l’Exili’. En aquest viatge simbòlic s’hi ha aplegat una nodrida representació de les entitats de recuperació de la memòria històrica, polítics, membres de la societat civil i deu testimonis que tenen entre setanta-cinc i noranta anys. A l’andana de l’estació i després d’un breu esmorzar, ha començat el camí cap al Coll de Belitres, cent vuitanta metres de desnivell en uns tres quilòmetres, que l’any 1939 era l’últim tram que els calia fer als milers d’exiliats. ‘Pensin vostès que més de mig milió de persones varen passar la frontera aquells dies i unes cent mil ho varen fer pel coll de Belitres’, ha comentat el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura.

‘Des del Govern hem volgut que aquest fet no s’oblidi, per això inaugurem dalt el coll un memorial format per quatre monòlits amb panells informatius i fotografies de Manuel Moros (París 1898, Banyuls de la Marenda, 1975) d’aquells dramàtics dies de febrer de 1939’, ha continuat Saura, que ha assenyalat que la tasca del Memorial Democràtic continuarà properament amb la instal•lació de més de trenta senyalitzacions a disset municipis de l’Alt Empordà.

‘Un record que, segons diu la gent, arriba tard però que finalment arriba. Un homenatge públic a totes les persones que amb el fet del seu exili ens han permès la democràcia i les llibertats que gaudim nosaltres avui’, ha reiterat Saura, acompanyat pel secretari general d’Interior, Joan Boada; el delegat del Govern, Jordi Martinoy; el subdelegat del govern de l’Estat, Francesc-Francisco Busquets; i l’alcalde de Portbou, Antoni Vega. ‘A més, l’acte d’aquest dissabte no es tracta només d’una mirada al passat sinó també al futur perquè cal recordar que en l’actualitat hi ha més de deu milions d’exiliats i tretze milions de desplaçats que pateixen una situació similar a la que varen sofrir familiars, avis i avantpassats nostres’, ha afegit el conseller.

Dalt el Coll de Belitres tan sols queda una petita duana, d’aquella època. ‘La frontera estava tancada i varem haver de passar d’amagat per la muntanya i baixar al Voló’, ha comentat la Montserrat Julio, que l’any 39 tenia nou anys. ‘Allà, ens varem separar del pare. Les criatures i les dones a refugis i els homes, a camps de concentració a les platges d’Argelers o Barcarès’, ha dit Julio i tot seguit ha afegit: ‘molt trist, molt dramàtic però les coses es van arreglar aviat per a la nostra família. Varem tenir una sort especial’.

Enllaços
VilaWeb TV: L’exili, setanta anys després

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any