Iniciativa Internacionalista, legalitzada just abans del començament de la campanya del 7-J

  • El Constitucional espanyol rectifica l'anul·lació de la candidatura del Suprem a instància del govern espanyol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.05.2009 - 23:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya electoral de les eleccions al Parlament Europeu ha començat anit coincidint amb l’acceptació per part del Tribunal Constitucional espanyol del recurs que va presentar Iniciativa Internacionalista contra la decisió del Suprem d’il·legalitzar la seva llista a instància de la fiscalia i l’advocat de l’estat. La candidatura, finalment, pot concórrer als comicis del 7 de juny. Les diverses candidatures han fet la tradicional penjada de cartells.El Constitucional ha acceptat el recurs d’empara presentat per Iniciativa Internacionalista i ha deixat sense validesa la decisió del Suprem d’anul·lar-la a instàncies de la fiscalia i de l’advocat de l’estat. La sala segona del tribunal ha acceptat els arguments d’Inicitiva Internacionalista, entre els quals hi havia una condemna de l’ús de la violència per a finalitats polítiques. El Suprem va il·legalitzar la candidatura arran de la impugnació de la llista per part del govern espanyol al·legant que era ’successora de Batasuna’. Els jutjes van relacionar vint-i-tres membres de la llista amb l’esquerra independentista basca. La candidatura va anunciar que es querellaria contra els ministres d’Interior i de Justícia espanyols per injúries i calúmnies.

Comença la campanya

A mitjanit ha començat la campanya de les eleccions al parlament Europeu, amb la tradicional penjada de cartells, tot i que els candidats ja fa dies que començaren a fer la pre-campanya. S’elegiran, en aquestes eleccions, 736 escons, 49 menys que en la legislatura anterior. Els primers sondatges auguren una abstenció d’un 14%.

Ramon Tremosa (CiU) és el cap de llista de la Coalició per Europa, de la qual també formen part el Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Unió Mallorquina (UM), el Partit Nacionalista Basc (PNB), Coalició Canària (CA) i el Partit Andalusista (PA). Dins d’aquesta coalició, per darrere de Tremosa, hi ha Joan Carles Verd, que és el candidat d’UM i Enric Nomdedéu, candidat del BNV. En l’acte de començamemt de campanya,Tremosa ha demanat el vot massiu de tots els catalanistes ‘preocupats per la defensa dels interessos catalans a Europa’ perquè aquesta cambra és l’única institució europea des d’on els catalans poden defensar els interessos locals fent-los ‘compatibles’ amb la construcció europea.

Oriol Junqueras, d’Esquerra és el cap de llista Europa dels Pobles-Verds, coalició que integren, a més d’ERC, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Aralar, Verds, Eusko Askartasuna (EA), Chunta Aragonesista (CHA) i Entesa per Mallorca. El candidat d’Entesa per Mallorca és Ramon Quetgles i Cathy Sweeney és la candidata d’Esquerra-Illes. Junqueras, en el tret de sortida de la campanya. ha apel·lat a la sensibilitat democràtica i a la consciència d’Europa per fer front al ‘menyspreu de l’estat a Catalunya’. Junqueras considera que Europa és la instància adequada per denunciar els perjudicis que Espanya causa a Catalunya

L’eurodiputat Raül Romeva és el candidat d’ICV-EUiA. Precisament aquesta setmana Romeva va fer un xat amb els lectors de VilaWeb (vegeu-ne l’entrevista en vídeo). També hi ha en la llista Esther López Barceló, candidata d’EUPV. Romeva ha dit que la candidatura que representa és un canvi de polítiques per a una Europa totalment diferent.

Pel que fa als socialistes, la cap de llista del PSC és Maria Badia, Andrés Perelló encapçala la del PSPV i, la del PSIB, és encapçalada per Teresa Riera. Badia ha avisat en l’inici de campanya que els socialistes ‘no poden permetre que els qui van portar a la crisi continuïn manant’.

D’una altra banda, Alejo Vidal-Quadras és el primer de la llista del PP català, el PP de les Illes ha escollit com a candidata la seva presidenta, Rosa Estaràs i els populars valencians presenten la candidatura de José Manuel Margallo.

Aquestes són les setenes eleccions al Parlament Europeu, que tindrà, a partir d’aquestes eleccions, 736 escons, çò és, 49 menys que en la legislatura anterior. Les eleccions se celebraran a tot el territori de la Unió Europea (UE) del 4 al 7 de juny.

Primer sondatge

Segons un sondeig del Centre d’Investigacions Científiques (CIS), PSOE i PP aconseguirien vint-i-tres escons cadascun, tot i que el percentatge de vots dels socialistes (42,8%) seria un xic superior al dels populars (42,2). La Coalició per Europa, obtindria dos escons (5,1% dels vots), ICV-EUiA un (3,1% dels vots) i Europa dels Pobles-Verds un altre (amb 3,6% dels vots). D’una altra banda, l’estudi preveu una abstenció del 13,8%.

Enllaços
Web de les eleccions europees.
Els candidats: Ramon Tramosa (CiU) | Oriol Junqueras (ERC) | Raül Romeva (ICV-EUiA) | Maria Badia (PSC) | Alejo Vidal-Quadras (PP).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any