Notícies

Dijous  21.05.2009  11:33

La Universitat de València s'encara amb La Vanguardia

Critica l'actitud del diari vers la trilogia 'País Valencià. Segle XXI' · VilaWeb us ofereix un avançament editorial del segon volum

Men?ame
 

La Universitat de València (UV) s'ha encarat a La Vanguardia arran de dues ressenyes publicades ahir, signades per Salvador Enguix (pdf) i Enric Juliana (pdf), sobre 'País Valencià, Segle XXI. Vint-i-una reflexions crítiques', el primer dels tres volum d'un projecte editorial en què es reivindica el llegat de Fuster. Ara s'acaba de publicar el segon volum, 'País Valencià, Segle XX. Noves reflexions crítiques', del qual us oferim un fragment.

L'editorial Publicacions de la Universitat de València (PUV) i la plataforma cívica Valencians pel Canvi editen conjuntament aquesta trilogia en què una seixantena d'autors d'activitat professional i procedència política i ideològica diverses, reflexionen sobre el present i el futur del País Valencià i reivindiquen, enfront de l'anomenada tercera via, el llegat polític de Joan Fuster. Tots tres volums pretenen 'estimular la maduració d'idees, l'articulació d’un pensament crític capaç d'aportar alguna cosa al necessari esforç col·lectiu per a la superació d'un moment difícil i alhora decisiu.'

El primer dels volums (la primera edició del qual va eixir a la venda a l'abril i es va exhaurir en només una setmana, fet que ha dut a fer-ne una segona edició) incloïa les reflexions crítiques de vint-i-un autors, entre els quals hi ha Martí Domínguez, Vicent Pitarch, Toni Mollà, Francesc Burguera, Adolf Beltran, Vicent Partal i Antoni Furió. En aquest segon volum s'hi afegeixen vint-i-dos articles més en què els autors continuen aportant reflexions noves, tal com indica el títol. En el tercer, que és en procés de redacció, hi donaran les seves opinions una generació més jove i que té entre trenta i quaranta anys.

Polèmica entre la UV i La Vanguardia

Salvador Enguix publicava ahir un article en La Vanguardia en què feia referència, en concret, al primer dels volums publicats. La Universitat de València es va encarar al diari i a l'articulista per considerar 'un insult' les paraules que Enguix dedicava als autors. Entre unes altres coses, qualifica els autors com 'la guàrdia de ferro' que custòdia la icona de Joan Fuster. Val a dir que la 'guàrdia de ferro' va ser un moviment feixista, ultranacionalista i antisemita romanès que participà activament en actes violents i en l'Holocaust durant la Segona Guerra Mundial. Empra també una altra 'terminologia bel·licista' com ara 'presenten les seves armes', 'arremeten' o 'planten cara', denuncia la UV. L'article, a més a més, 'redueix l'abast d'una àmplia empresa de reflexió crítica' a 'una trifulga sobre temes identitaris amb un grup de professors de dret i de col·laboradors de La Vanguardia'.

Salvador Enguix ha fet un nou article, a mode de rèplica, en què es disculpa públicament i diu que, contràriament a les 'acusacions' que ha rebut, no ha volgut insultar ningú. Enguix explica, d'una altra banda, el perquè de les seves paraules i arguments. Diu, entre unes altres coses, el següent: 'El terme 'guardia de hierro' que apareix en l'entradeta no va ser posat per aquest redactor. De fet, no apareix en el text firmat amb el meu nom. Es va ubicar en el procés d'edició com a avanttítol, a què no vaig tindre accés atès que el format del Culturas és de complexa lectura prèvia per als corresponsals.'

Pel que fa a l'article d'Enric Juliana (pdf), la Universitat de València diu que 'argumenta sobre una pretesa omissió dels temes econòmics i de consciència de la greu crisi que travessem. Ben al contrari, una lectura atenta dels textos revelaria que aquesta preocupació està molt present en diverses col·laboracions del llibre, i de manera més explícita en el segon volum (article de Josep Sorribes; i també en el primer, el de Gustau Muñoz). En tot cas, no es tractava de fer un llibre blanc sobre dèficits d'infraestructures i eixos mediterranis, tema interessant, sens dubte, i tractat a bastament en d'altres contextos', argüeix la UV.

Pàgina web

Arran de la publicació dels dos primers volums 'País Valencià, segle XXI' s'ha fet una pàgina web en què s'inclou tota la informació relativa a aquest projecte. A més de l'índex dels dos primers volums i de l'accés obert a algunes col·laboracions, la pàgina web inclou també el calendari de presentacions, un dossier de premsa i materials complementaris. També hi ha enllaçats els polèmics articles a què s'ha fet referència.

Men?ame