Els sindicats convocants de la vaga al País Basc diuen que té un ampli seguiment a Guipúscoa

  • El govern basc els critica per no haver-se reunit en la taula de negociació

VilaWeb
Redacció
21.05.2009 - 05:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats nacionalistes bascos LAB i ELA han dit que la vaga general que han convocat per avui al País Basc té un ampli seguiment en la indústria, i sobretot a Guipúscoa. Amb aquest gest, diuen que volen deixar palès que els treballadors han de respondre amb contundència a la crisi econòmica i critiquen l’augment de la desocupació. Aquesta és la primera gran mobilització abertzale a què ha de respondre el nou govern nacionalista espanyol de Patxi López.La vaga, convocada pels sindicats ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE i HIRU, ha rebut el suport de desenes d’entitats i d’organitzacions i de vuit-cents comitès d’empresa de tots els àmbits, com per exemple d’ajuntaments, de la televisió pública basca, d’hospitals, d’EuskoTren, Metro Bilbao, etc. Per tot plegat, els convocants estan convençuts que la vaga d’avui serà colossal.

Els secretaris generals d’ELA i LAB deien, fa uns dies, que hi havia motius de sobres per a convocar la vaga general, entre més raons perquè ‘els governs han perdut el control de l’economia’.

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc va denegar ahir la suspensió cautelar de l’ordre de serveis mínims sol·licitada pels sindicats. I és que els convocants de la vaga general van recórrer els serveis mínims perquè els consideraven ‘abusius’ i perquè ‘pretenen limitar el dret fonamental de vaga’.

Crítiques del govern basc

El conseller d’Interior basc, Rodolfo Ares, ha dit que els sindicats convocants haurien d’haver portat les seves propostes a la taula de negociació amb els agents socials, oberta pel cap del govern basc, Patxi López, per poder discutir-les amb l’executiu. ‘No han volgut fer-ho així i ens sembla una equivocació. En tot cas mantindrem la nostra mà estesa per seguir discutint les propostes que vulguin fer-nos per millorar les condicions de feina, per encarar la crisi i per sortir-ne en les millors condicions’.

Enllaços
Seguiment de la vaga: Greba Orokorra.
Berria | Gara: Los sindicatos convocantes de la huelga general denuncian servicios mínimos “abusivos y regresivos” | Interior destaca la «normalidad casi absoluta» de las primeras horas de la huelga general.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any