Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  20.05.2009  06:00

Variacions sobre la Muixeranga

Internet és plena de versions interessants d'aquest simbòlic tema musical valencià

Men?ame
 

El V Aplec de Muixerangues, organitzat per la Federació de Muixerangues del País Valencià, s'ha fet aquest cap de setmana a l'Olleria (Vall d'Albaida). La muixeranga (moixiganga, ball de valencians) és un conjunt de danses i castells humans que es practiquen des del segle XVIII a Algemesí; més tard va implantar-se a molts municipis valencians. A diferència dels castellers, en la muixeranga, que n’és el precedent, l'alçada de les torres no és bàsica.

En la muixeranga, es valoren més els quadres plàstics i la intenció representativa i simbòlica. L'aixecament de les torres va acompanyat d'una estremidora peça musical, considerada un himne pels nacionalistes valencians i acollida amb solemnitat per tot el país. Si bé la interpretació més habitual és amb dolçaina i tabal (com aquesta de la Xafigà o aquesta a quatre veus), n'hi ha moltes versions, més allunyades o menys de l'original. N'hi ha de tocades amb harmònica de blues, guitarra, piano, sac de gemecs, violí, banda de música i vent. També en trobem en versió de cambra, de swing i de fusió (versió d'Emili Somenyo i de Dolçtab Jazz Project).

A l'aplicació Spotify (explicació de com us hi podeu registrar) n'hi ha dues versions excepcionals: d'Al Tall, amb lletra, i del jazzman Ximo Tébar.

Cercant més, a internet també n'hi ha versions de grups com la Companyia Elèctrica Dharma, Obrint Pas, la Gossa Sorda i els Bandolers, per dir-ne uns quants. De fet, és possible que la Muixeranga sigui la peça de música popular més versionada del país.

Al portal de cançons GoEar n'hi ha una dotzena, i al directori d'enllaços Comparteix se'n poden descarregar una vintena.

És clar, també n'hi ha versió per a mòbil.

Men?ame