El Barça guanya la Copa a l’Athletic de Bilbao (4-1) i es posa a un sol partit del triplet

• Els gols de Touré, Messi, Bojan i Xavi capgiren el gol de l'Athletic, el primer del matx · Ambient extraordinari a Mestalla, amb les dues afeccions agermanades · Escridassada general al rei d'Espanya quan entrà a l'estadi · L'equip arriba al migdia a Barcelona

13.05.2009 - 23:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Barça ha aconseguit el primer títol d’aquesta temporada extraordinària: ha guanyat la vint-i-cinquena Copa de la seva història en una final memorable, en què ha vençut l’Athletic de Bilbao (4-1), després de capgirar un marcador advers. En efecte, l’Athletic ha fet el primer gol, al començament de la primera part. Però el Barça s’ha refet, i ha pogut empatar amb un gran gol de Touré Yaya. Des d’aleshores, el domini del Barça ha estat absolut, però la primera part ha acabat sense més gols. A la segona, el domini s’ha traduït en gols (vídeo amb tots els gols): Messi, Bojan i Xavi han fet els gols que han fet guanyar aquest títol i embogir els milers d’afeccionats blau-grana que hi havia a Mestalla.Llevat dels primers minuts, quan Toquero ha marcat el primer gol i ha donat esperances a l’afecció de l’Athletic, el Barça ha dominat absolutament el partit, amb un gran joc, cercant sempre la porteria defensada per Gorka. Gràcies a tanta insistència, ha pogut empatar amb un gol extraordinari de Touré. A la segona part, la superioritat encara ha estat més evident, i el Barça ha capgirat el marcador i ha aconseguit el primer títol de la temporada. I en poden venir més. Aquest cap de setmana l’equip del Pep Guardiola pot guanyar la lliga, i el 27 de maig ha de disputar al Manchester United la final de la Champions, a Roma. El triplet és més a prop.

Germanor de les afeccions

L’ambient a les graderies del Mestalla ha estat extraordinari, amb una majoria d’afeccionats de l’Athletic, que els primers minuts han empès el seu equip a estrenar el marcador. Després, quan el Barça ha fet valer la seva superioritat, els seguidors de l’Athletic no han deixat de cridar i de saltar, i fins i tot d’aplaudir els jugadors del Barça quan eren substituïts. Els blau-grana, en acabat el partit, han aplaudit l’afecció del Bilbao.

Gran xiulada als Borbons

I totes dues afeccions també han sintonitzat quan han fet una espectacular xiulada en el moment que han entrat els Borbons a la llotja de Mestalla i quan ha sonat l’himne espanyol. TVE, que feia la transmissió del partit, no ha emès el moment de la gran xiulada, ans ha fet unes connexions amb Bilbao, i a la mitja part ha ofert l’himne espanyol, però sense els xiulets.

Sisena final Athletic-Barça

Amb el partit d’avui, l’Athletic de Bilbao i el FC Barcelona han disputat sis vegades la final de la Copa. La darrera va ser fa vint-i-cinc anys, en què un gol d’Endika va sumar la vint-i-tresena Copa de l’Athletic, l’última per ara. El Barça en té ara dues més, vint-i-cinc: la penúltima, obtinguda el 1998 a la tanda de penals amb el Mallorca. De totes les finals Athletic-Barça, els bascos n’han guanyada una i els catalans, cinc.

Celebració accidentada a Canaletes

VilaWeb us ofereix dos vídeos de la celebració del títol a Canaletes, que ha estat accidentada: el primer mostra la festa de milers d’afeccionats aplegats a la Rambla i el segon mostra la dura càrrega políciaca posterior amb pilotes de goma, que ha desallotjat en molt pocs minuts tant la Rambla com la plaça Catalunya.

Enllaços
VilaWeb: Debat amb els lectors de VilaWeb en la transmissió del Barça-Athletic a la final de Copa.
Sport: Hoy, todos con los campeones l Mundo Deportivo: Un póker para empezar el triplete l Berria: Kopa, Bartzelonarentzat l EiTB: Una Copa en diez minutos l Diario Vasco: El Barcelona es el rey de copas.
VÍDEO: Els gols del partit.
Pàgina web oficial del FC Barcelona | Pàgina web oficial de l’Athletic Club de Bilbao.
Suplement especial VilaWeb-Berria: Edició en pdf.