El parlament francès aprova la llei contra el P2P

  • Fa un mes la mateixa cambra va rebutjar la llei, impulsada per Sarkozy

VilaWeb
Redacció
13.05.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament francès va aprovar ahir el projecte de llei de Sarkozy contra l’intercanvi d’arxius via xarxes P2P, anomenat llei Hadopi. Hi van votar a favor 296 diputats de l’UMP i del Nouveau Centre; hi van votar contra alguns diputats d’aquests dos partits i els representants de les esquerres i els ecologistes, però tan solament van sumar 233 vots. El dia 9 d’abril ja va votar-se la llei, però llavors, per sorpresa, la cambra la tombà.En una cambra gairebé buida, els diputats de l’oposició van fer creure als del partit del govern que tindrien prou majoria per a aprovar el projecte de llei, però a l’hora de votar van aparèixer més diputats i van frustrar el procés. A més, dos diputats de l’UMP, el partit de Sarkozy, també s’hi van oposar. Ara, per a l’aprovació definitiva, ja no manca sinó el vist-i-plau del Senat, que ja l’havia aprovada i que la tornarà a votar avui.

Els partits de l’esquerra, les operadores de telecomunicacions i molts col·lectius d’internautes s’oposen a la llei, que consideren il·legal i que marcarà un precedent a tota la Unió.

Castigats sense connexió

La polèmica llei preveu que s’analitzin les connexions a la xarxa i que els internautes que facin descàrregues de continguts amb drets d’autor protegits rebin un correu electrònic d’avís. Si les descàrregues continuen, la llei preveu d’enviar-los un altre avís per carta certificada, en un termini màxim de sis mesos i, en cas que els concernits reincideixin, seran privats de connexió a internet. Aquesta mesura ha suscitat molt de debat i els diputats de l’esquerra volen dur-la al tribunal constitucional perquè diuen que solament un jutge pot privar un ciutadà d’entrar a la xarxa.

Possible conflicte amb la futura legislació europea

La setmana passada el Parlament Europeu va votar la reforma de la legislació sobre comunicacions i va tombar l’esmena que deixava la porta oberta a tallar internet als usuaris per motius de seguretat pública sense que calgués cap ordre judicial. En canvi, en va aprovar una altra que exigia una ordre judicial perquè els proveïdors d’accés poguessin restringir internet a cap usuari. Si això prospera, la llei aprovada avui pel parlament francès infringirà la normativa europea.

El Parlament Europeu no va rebutjar tota la reforma legislativa, però el text que s’hi va discutir, l’anomenat paquet Telecom, producte d’un procés de negociació dins les institucions europees, s’haurà de conciliar ara amb els governs de la Unió, de manera que la qüestió no es resoldrà fins passades les eleccions europees. Encara manca temps, doncs, per a saber si la normativa que s’aprovi al final pot blocar la llei Hadopi o no.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: ‘El Parlament Europeu aprova que no es pugui tallar internet a ningú sense una ordre judicial’ (06/05/2009).
Diari de l’Escola: ‘El debat sobre el P2P’.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any