Benet XVI defensa que israelians i palestins visquin en pau en una ‘pàtria pròpia’

  • El Papa ha arribat avui a Tel Aviv, començament de la seva delicada visita a Terra Santa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.05.2009 - 14:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Papa Benet XVI ha començat avui la seva delicada visita a Israel amb una reunió amb el president d’Israel, Simon Peres, i pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Benet XVI ha demanat als dirigent del Pròxim Orient que facin ‘tot el possible’ per trobar ‘una solució justa a les grans dificultats’ i per tal que el poble israelià i el palestí ‘puguin viure en pau en una pàtria que sigui la pròpia, dins d’uns confins segurs i internacionalment reconeguts’.Visita envoltada de polèmica

Diverses actuacions polèmiques del Pontífex cap als jueus han creat una gran expectació davant la visita. La més coneguda ha estat l’aixecament de l’excomunió del bisbe Williamson, que nega l’existència de l’holocaust. Tot i que el Vaticà ha aconseguit que el bisbe, membre d’un sector integrista, es mantingui callat les clares declaracions anteriors han generat una gran polèmica. Que en paral·lel Benet XVI impulsi la beatificació de Pius XII, a qui Israel acusa d’haver tancat els ulls a l’Holocaust, encara atia més la polèmica.

Des dels sectors palestins, on hi ha una minoria molt important de cristians, es veu la visita del Papa amb simpatia però també amb por a que l’estat d’Israel en tregui profit per a presentar Jerusalem com una ciutat jueva, obviant el fet que la meitat de la ciutat forma part dels territoris ocupats i que la comunitat internacional no la reconeix com a capital de l’estat. La visita comença amb polèmica ja que l’helicòpter que trasllada Benet XVI aterrarà en un heliport situat a l’altra banda de la línia verda i per tant en territori palestí ocupat. Malgrat això allà es farà la rebuda oficial a Jerusalem i a Israel, encapçalada pel batlle i representants del govern.

Aquesta és la tercera jornada de visita a Terra Santa, que dimecres el també el portarà a reunir-se amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. El papa va oficiar ahir una missa davant de 25.000 feligresos a l’estadi internacional d’Amman (Jordània) (vídeo).

Pelegrins des de Barcelona

La visita del Papa a Jerusalem ha despertat una forta expectació en alguns ambients cristians europeus, Prova d’això és que des de Barcelona han sortit un parell d’avions xarter de la companyia Sun Dor transportant fins a Jerusalem unes quatre-centes persones.

Primer discurs a Israel

En el seu primer discurs a Israel, Benet XVI ha parlat de pau i ha ‘suplicat’ als responsables que cerquin els camins per a trobar-la: ‘L’esperança de molts homes, dones i nens per un futur més segur i més estable depèn de l’èxit de les negociacions de pau entre israelians i palestins’, ha dit. El Papa també ha dedicat un record a les víctimes de l’Holocaust i ha condemnat l’anti-semitisme, el ‘repugnant cap’ del qual continua present en ‘molts llocs del món’. Així, el Papa ha parlat del ‘respecte per la llibertat i la dignitat de cada ésser humà, que cristians, musulmans i jueus creuen igualment que és un ésser creat per un Déu benvolent i destinat a la vida eterna’

El Papa també ha defensat la llibertat religiosa de tots els ‘pelegrins als llocs sants’ de Jerusalem i ha demanat que els pelegrins de les tres religions ‘puguin accedir lliurement i sense restriccions, participar en totes les cerimònies religioses i promoure un manteniment digne dels edificis de culte que són en aquests espais sants.’

Enllaços
Web oficial del Vaticà sobre el viatge del Papa | Web oficial de l’estat d’Israel sobre el viatge del Papa (amb retransmissions en directe)
Mitjans: L’Osservatore Romano (diari del Vaticà) | Jerusalem Post i Ha-Àrets (diaris israelians) | al Quds i Palestinian News Network (diaris palestins)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any