Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  09.05.2009  06:00

Olivier Besancenot: 'El capitalisme viu una crisi estructural i no es pot refundar'

Es presenta a Barcelona la candidatura europea Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, amb l'NPA de referent

Men?ame
 

Olivier Besancenot, dirigent del Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA), ha revolucionat la política francesa en pocs mesos. És considerat pel 49% dels francesos l'opositor principal de Sarkozy, per davant de la socialista Ségolène Royal, i els sondatges li atorguen el 9% dels vots a les europees. Avui és a Barcelona amb motiu de la presentació de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, una nova candidatura europea que s'emmiralla en l'NPA.

'Candidatures com aquesta han de servir per a vehicular i unir tots els moviments anti-capitalistes del món', ha explicat Besancenot a VilaWeb, referint-se a Revolta Global-Esquerra Anticapitalista. Pel polític francès, el que cal és impulsar 'un gran projecte internacionalista, un gran front anti-capitalista europeu.' Per això, 'saber que a Catalunya hi ha iniciatives en aquesta línia és sempre una bona notícia', diu.

Pel líder de l'NPA, vivim una crisi 'estructural i profunda' i ara cal articular mecanismes que permetin agrupar tots els anti-capitalistes. 'El capitalisme no es pot refundar', ha dit, argüint que la crisi econòmica actual demostra la debilitat i la injústicia intrínseca del sistema.

Besancenot ha explicat que la clau de l'èxit del seu partit ha estat la 'capacitat de sumar' tots els corrents crítics amb el sistema actual. De fet, l'NPA, fundat al principi d'any, ja té deu mil militants i la seva intenció és 'ocupar l'espai que ha quedat buit a l'esquerra de l'esquerra.' És per això que, tot i que per molts Besansenot ja és considerat el substitut de Royal al capdavant de l'oposició francesa, ell diu que no té la intenció de restar vots al Partit Socialista (PS), sinó d'aplegar els vots dels qui 'se senten orfes' i demanden un partit polític alternatiu en el context actual.

Revolta Global-Esquerra Anticapitalista vol ser la veu dels moviments socials

Revolta Global-Esquerra Anticapitalista es presenta als comicis europeus amb la voluntat de 'construir referents polítics d'esquerres vinculats a les lluites dels moviments socials', segons que ha dit a VilaWeb Esther Vivas, cap de llista de la candidatura. 'Ens presentem a les eleccions encoratjats, alhora que enutjats, per l'actual context de crisi del capitalisme', explica Vivas, que propugna una candidatura 'crítica' i un programa que 'planteja alternatives creïbles'.

La llista de la candidatura és feta de molta gent vinculada als moviments socials, no necessàriament membres de Revolta Global. 'Molta gent jove, però també gent que té una llarga trajectòria militant', explica Vivas, com ara l'actor Jordi Dauder i l'ex-portaveu d'Unió de Pagesos Pep Riera.