El Parlament Europeu aprova que no es pugui tallar internet a ningú sense una ordre judicial

  • La cambra europea ha votat aquest migdia la polèmica reforma de la llei de telecomunicacions

VilaWeb
Redacció
06.05.2009 - 15:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu ha votat aquest migdia la reforma de la legislació en telecomunicacions i, per sorpresa, ha tombat l’esmena que deixava la porta oberta a tallar internet als usuaris per motius de seguretat pública sense que calgués cap ordre judicial. En canvi, ha aprovat, per 407 vots a favor, 57 en contra i 171 abstencions, una altra esmena que exigeix una ordre judicial perquè els proveïdors d’accés restringeixin internet a cap usuari.L’esmena rebutjada prohibia la restricció dels drets i llibertats fonamentals dels internautes sense una resolució prèvia de les autoritats judicials excepte en cas que s’amenacés la seguretat pública. Aquesta excepció deixava una escletxa d’ambigüitat prou gran per permetre projectes com la llei Hadopi, que tot just ara tramita el govern de Sarkozy a França i que preveu tallar internet als usuaris que bescanviïn arxius amb copyright via xarxes P2P. Per aquesta raó moltes associacions d’internautes han protestat contra la reforma de la llei de les telecomunicacions europees i han organitzat campanyes d’enviament de queixes per correu electrònic als eurodiputats.

Els liberals europeus, que havien donat suport a l’esmena original, l’han rebutjada a l’últim moment i han votat en favor d’una altra esmena presentada pels verds i que aquest matí comentava l’eurodiputat Raül Romeva al seu bloc, encara convençut que no s’aprovaria. Romeva hi deia que el text previst no havia trobat la fórmula per fer compatible el lliure accés a la xarxa ‘amb la persecució de les activitats il.legals, sigui relatives a qüestions de seguretat pública o de drets intel·lectuals’ i que calia que quedés clar, que l’accés a internet és un dret essencial i ‘en cap cas podem convertir els i les usuàries d’internet en sospitosos habituals i encara menys en criminals per defecte’.

Tot i que el Parlament Europeu no ha rebutjat tota la reforma legislativa, l’anomenat paquet Telecom, el text que arribava avui era el resultat d’un procés de negociació dins les institucions europees i ara el procés legislatiu exigeix que comenci un nou procés de conciliació amb els governs de la Unió al Consell Europeu, de manera que la qüestió no es resoldrà fins passades les eleccions europees. A més, l’esmena aprovada és un cop contra el projecte de llei de Sarkozy dels tres avisos o llei Hadopi, que tot just ara es tramita al Parlament francès.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
Bloc de l’eurodiputat Raül Romeva: ‘A favor de l’accés lliure a la xarxa (reflexió sobre la votació avui del Paquet telecom al Parlament Europeu)’.
VilaWeb TV: ‘El futur de les telecomunicacions a debat’.
Arxiu de VilaWeb: ‘El parlament europeu dóna el vist-i-plau al “Telecoms Package”‘ (24/09/2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any