Ricardo Martinelli, proclamat vencedor de les eleccions presidencials del Panamà

  • Ha obtingut la victòria amb un 60 per cent dels vots · La principal opositora, Balbina Herrara, del partit que governa actualment, ha reconegut la derrota

VilaWeb
Redacció
04.05.2009 - 09:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ricardo Martinelli, candidat del partit de dreta Cambio Democrático, ha estat el guanyador en les eleccions presidencials del Panamà, celebrades ahir. Així ho ha anunciat el Tribunal Electoral del país centre-americà a través d’Erasmo Pinilla, president de l’organisme. Pinilla ha comunicat a Martinelli la victòria mitjançant una trucada telefònica que s’ha emès per la televisió quan s’havien recomptat només el 43 per cent dels vots.En el moment en què li ha estat comunicada la victòria, Martinelli avantatjava en 20 punts la seva principal rival, Balbina Herrera, candidata del partit que governa actualment, que ha reconegut la derrota i s’ha autoproclamat cap de l’oposició.

Martinelli ja ha celebrat la victòria i ha promès un govern d’unitat nacional. Centenars de panamenys han sortit al carrer també per celebrar la victòria del candidat conservador.

Martinelli ha centrat la seva campanya en mesures populistes, com ara la construcció del metro a la capital o les promeses d’igualtat social i més ocupació. Amb tot, el gran repte de Martinelli serà l’ampliació del canal de Panamà, la via de comunicació que uneix el Pacífic amb l’Atlàntic per on circula el 5% del comerç mundial i que representa la principal font d’ingressos econòmics del país.

Mentre que a l’Amèrica Llatina l’esquerra ha guanyat força darrerament, el Panamà ha decidit, en aquestes eleccions, de fer un gir cap a la dreta. L’augment del crim organitzat i del preu dels aliments en són algunes de les causes que han dut els panamenys a apostar per un canvi de govern.

La victòria de Martinelli posa fi a l’alternança dels partits que han governat al Panamà tradicionalment: Revolucionario Democrático i Panañemista. Tots dos partits havien estat al capdavant del govern des que va caure el règim de l’ex-general Manuel Antonio Noriega, el 1989.

El nou president, un multimilionari

Martinelli és un multimilionari que s’ha fet ric, majoritàriament, a través de la cadena de supermercats Super 99, la més gran del Panamà. Hi treballen més de 4.500 persones i el 2008 va obtenir uns guanys que superaren els 339 milions d’euros. Aquesta era la segona vegada que es presentava a les eleccions, després de quedar l’últim en les darreres, que va guanyar Martín Torrijos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any