La sortida de Carretero, preludi d’una possible escissió a ERC

  • La direcció republicana diu que la sortida és bona per al partit · Reagrupament descarta un abandó en massa d'ERC · EI critica la direcció per l'expedient a Carretero · Renyer anuncia que s'uneix a Carretero · Un grup de Facebook aplega adhesions

VilaWeb
Redacció
28.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci que Joan Carretero abandona Esquerra ha desfermat una allau de reaccions. Mentre per la direcció republicana ‘afavoreix l’ordre intern’ i la ‘seriositat’ del partit, Reagrupament ha descartat un abandó en massa del partit. Alhora, Jaume Renyer ha anunciat al seu bloc que s’uneix a Carretero. La sortida de l’ex-conseller de Governació i ex-batlle de Puigcerdà es va fer pública ahir a migdia, arran d’un expedient anunciat per Esquerra.En efecte, abans de l’anunci que Carretero plegava, la direcció d’Esquerra ja havia decidit d’obrir-li un expedient i de suspendre’l de militància per l’article Patriotisme i dignitat, publicat a l’Avui fa deu dies. En aquest article Carretero defensava la formació d’una candidatura que proposés la proclamació unilateral de la independència. Tot i que no deia pas que aquesta candidatura hagués de fer-se al marge d’Esquerra, la direcció d’aquest partit va entendre que l’article proposava la constitució d’un nou partit i va exigir explicacions al dirigent de Reagrupament.cat. Aquest va negar-se a sotmetre’s a cap mena de ‘judici sumaríssim’ (vídeo) i la direcció republicana va respondre-hi amb un expedient.

Cal observar que l’expressió que fa servir Carretero en l’article, ‘candidatura transversal’, és molt semblant a la que el secretari general d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha proferit sovint aquests darrers mesos a l’hora de proposar una candidatura conjunta de CiU i ERC a les eleccions europees.

Recordem que dissabte al vespre Jaume Renyer, que havia estat candidat a la presidència d’Esquerra per Esquerra Independentista, ja va anunciar en un apunt al seu bloc que abandonava Esquerra Republicana, perquè, deia: ‘Fa temps que he arribat a la convicció personal que la direcció actual no té ni la voluntat ni la capacitat necessària de sostenir un conflicte polític i jurídic amb l’estat espanyol orientat a exercir el dret d’autodeterminació.’ Doncs bé, ahir al vespre Renyer va publicar un nou apunt en què manifesta: ‘Comparteixo la decisió de Joan Carretero de donar-se de baixa; jo hauria fet igual, i a partir d’ara podrem coordinar les nostres actuacions i projectar-les lliurement en favor del nostre poble.’ Renyer hi aclareix també que fa més de mig any que no té cap mena de vinculació amb Esquerra Independentista.

Uns pocs dies abans el vice-president Josep-Lluís Carod Rovira havia anunciat el seu suport a Joan Puigcercós com a cap del cartell electoral republicà.

En les passades eleccions internes a la presidència d’Esquerra Joan Puigcercós va aconseguir el 37% dels vots, Joan Carretero el 27%, Ernest Benach el 26% i Jaume Renyer el 8%.

La direcció d’Esquerra, satisfeta per la sortida de Carretero

La pàgina oficial d’Esquerra no en deia res ahir, del fet que el dirigent de Reagrupament.cat plegava, ni tampoc cap dirigent del partit, però en una conferència de premsa, feta uns pocs minuts abans de saber-se la decisió de Carretero, el secretari general d’ERC, Joan Ridao va declarar que la decisió d’alguns militants d’abandonar el partit, per discrepància amb els objectius i les estratègies de la direcció, afavoria ‘l’ordre intern’ i la ‘seriositat’ que l’electorat exigeix a la formació. Ridao, doncs, va voler projectar a l’opinió pública una imatge de ‘partit unit’, sense ‘cap ombra permanent de divisió interna’ (àudio).

Segons la direcció republicana, amb Joan Puigcercós al capdavant, l’article de Carretero i el seguiment que n’han fet els mitjans de comunicació, ‘coincidents en la idea que es prepara la gestació d’un nou partit polític al marge d’ERC’, ‘han perjudicat greument’ la imatge del partit, ‘han generat confusió i alarma entre la militància i l’electorat’, i ‘no afavoreixen gens’ la preparació de la campanya europea del 7 de juny.

Reagrupament descarta un abandó organitzat del partit

Per més que Joan Carretero hagi plegat, Reagrupament.cat no ha fet cap crida a abandonar Esquerra. Segons alguns dirigents de Reagrupament consultats per VilaWeb, a partir d’ara hi haurà baixes de militància de membres del corrent intern, que en cap cas no seguiran una crida del nucli més acostat a Carretero, sinó que ‘cada membre de Reagrupament actuarà segons la seva pròpia consciència’. Es dóna el cas que solament un membre de l’Executiva Nacional d’ERC forma part de Reagrupament: Albert Pereira, que és el president de la federació regional del Camp de Tarragona.

Tot i amb això, a la pàgina de Reagrupament mateix uns quants militants d’Esquerra ja han fet pública també la decisió de deixar el partit republicà. N’hi ha, com el batlle de Rosselló (Segrià), Jaume Fernández, que provoquen la direcció a expedientar-los, també a ells. A més a més, el logotip d’Esquerra ja no apareix a la pàgina de Reagrupament, que convida els simpatitzants a adherir-se al moviment.

Mentrestant, a Facebook ha aparegut un grup de suport a Joan Carretero que a primera hora d’avui ja comptava mig milenar d’adhesions.

Esquerra Independentista considera un error l’expedient a Carretero

Finalment, el sector crític d’ERC, Esquerra Independentista (EI), lamenta ‘profundament’ la baixa del capdavanter de Reagrupament.cat (RCat), Joan Carretero, com a militant del partit i qualifica ‘d’error’ l’expedient que la direcció li ha obert. En un comunicat titulat ‘L’única lluita que es perd és la que s’abandona‘, el corrent crític que dirigeix Uriel Bertran diu que ‘les diferències entre companys de partit s’han de resoldre a partir del diàleg, la generositat i la conciliació’, i que ‘anar-se’n o convidar a fer-ho no és, ni ho serà mai, la solució’. EI ha reiterat la voluntat de prosseguir treballant perquè les seves ‘propostes de canvi’ siguin ‘majoritàries al si del partit’. La mateixa posició defensa Uriel Bertran en el seu bloc personal.

Enllaços
Article de Joan Carretero: ‘Patriotisme i dignitat’.
Web de Reagrupament.cat i web d’Esquerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any