Joan Carretero deixa Esquerra

  • Reagrupament descarta un abandó organitzat del partit · Esquerra Independentista diu que l'expedient és un error · Ridao diu que la marxa afavoreix l'ordre intern d'Esquerra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.04.2009 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Carretero s’ha donat de baixa de militància d’Esquerra, segons que diu la web de Reagrupament.cat. Ho ha decidit just després que la direcció del partit l’hagués suspès temporalment de militància i l’hagués expedientat pel desencontre obert amb la direcció arran de la publicació, fa uns dies, d’un article en què plantejava una candidatura independentista de cara al 2010. El batlle de Rosselló (Segrià), Jaume Fernández, ha reptat la direcció a expedientar-lo també a ell.Fernández, membre destacat de Reagrupament.cat, ha dit que subscrivia ‘cada paraula de l’article de Carretero’ i ha afegit: ‘si el partit creu que m’ha de suspendre, que faci el que hagi de fer’.

Tot i això, ni Fernández ni els altres membres de Reagrupament.cat encara no han decidit si seguiran els passos de Carretero abandonant el partit. La portaveu de RCat, Ruth Carandell, considera que ‘la decisió de Carretero ha estat personal’ i, de la mateixa manera, també ho serà la seva i la de la resta de membres de Reagrupament.cat. És per això que, segons que ha dit a VilaWeb, es vol prendre un dia per a reflexionar-hi.

‘Ens ha sorprès molt la decisió de l’executiva d’Esquerra de suspendre temporalment i expedientar Joan Carretero’, ha dit Carandell, qui ha afegit que trobava desproporcionades les mesures preses pel partit.

Ridao diu que la marxa de Carretero i Renyer afavoreix l’ordre intern d’ERC

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha assegurat que la decisió d’alguns companys d’abandonar el partit per no coincidir amb els objectius i les estratègies de la direcció del partit, afavoria ‘l’ordre intern’ i la ‘seriositat’ que l’electorat reclama a la formació. Així, Ridao ha apostat per transmetre a l’opinió pública una imatge de ‘partit unit’ i no ‘amb una ombra permanent de divisió interna’ (àudio). Ridao ho ha dit després de l’anunci de Jaume Renyer d’abandonar ERC i uns minuts abans que ho anunciés Joan Carretero. Ridao creu que també afavoreixen aquesta ‘seriositat’ i ‘ordre intern’ l’aval de Josep-Lluís Carod-Rovira a la candidatura de Puigcercós, evitant així unes primàries, i l’aposta estratègica del president del partit de ‘consolidar una opció d’esquerra no subsidiària’ (àudio).

La direcció republicana, amb Joan Puigcercós al capdavant, considera que l’article publicat per Carretero i el posterior seguiment per part dels mitjans de comunicació, ‘coincidents en la idea que s’està preparant la gestació d’un nou partit polític al marge d’ERC’, ha ‘perjudicat greument’ la imatge del partit, ‘han generat confusió i alarma entre el conjunt de la militància i l’electorat’, i ‘no afavoreix en absolut’ la preparació de la campanya europea del 7 de juny.

L’executiva també justifica la seva decisió davant l’actitud de Carretero a la crida feta fa una setmana per Joan Ridao per tal que anés a la seu del partit a Barcelona per donar explicacions de les seves posicions. Carretero va plantar al direcció i va declinar reunir-se amb Ridao.

L’acord que ha aprovat la direcció remarca que l’article 25 del Reglament de la Comissió de Garanties del partit tipifica com a infracció greu ‘haver desprestigiat ERC amb la seva actuació pública, tant expressant opinions contràries a la ideologia d’ERC, com censurant explícitament la línia política bàsica adoptada pel Congrés Nacional o realitzant qualsevol acció de la qual resulti el desprestigi d’ERC, garantint tantmateix la llibertat d’expressió i la pluralitat de posicions polítiques’.

A més, també recorden que el codi ètic del partit estableix que ‘la lleialtat a les posicions polítiques d’ERC ha de ser permanent. La discrepància ha de manifestar-se des de la lleialtat i s’ha de canalitzar democràticament. Cal saber fer ús de les discrepàncies sense perjudicar l’organització’.

Reagrupament descarta un abandó organitzat del partit

Segons alguns dirigents de Reagrupament, a partir d’ara hi haurà una sèrie de baixes de militància per part de membres del corrent intern, però han assegurat que en cap cas respondrà a una crida feta pel nucli més proper a Carretero. En aquest sentit, han assegurat a que ‘cada membre de Reagrupament actuarà segons la seva pròpia consciència’. Es dóna el cas que només un membre de l’Executiva Nacional d’ERC forma part de Reagrupament: Albert Pereira, que és el president de la federació regional del Camp de Tarragona.

Esquerra Independentista considera un error l’expedient a Carretero

El sector crític d’ERC Esquerra Independentista (EI) ha lamentat ‘profundament’ la baixa del líder de Reagrupament.cat (RCat) Joan Carretero com a militant del partit i ha considerat un ‘error’ l’expedient que la direcció li ha obert. En un comunicat titulat ‘L’única lluita que es perd és la que s’abandona’, el corrent crític que lidera Uriel Bertran assegura que ‘les diferències entre companys de partit s’han de resoldre a partir del diàleg, la generositat i la conciliació’, mentre que ‘marxar o convidar a fer-ho no és, ni serà mai, la solució’. EI ha reiterat la seva voluntat de seguir treballant perquè les seves ‘propostes de canvi’ siguin ‘majoritàries en el si del partit’.

‘Les estratègies polítiques canvien i les persones passen, però l’ideari i els objectius polítics romanen’, assegura EI. El sector considera que aconseguir que les seves ‘propostes de canvi’ siguin ‘majoritàries’ a ERC és ‘un objectiu’ que obtindran ‘sense exclusions i comptant amb tothom’. ‘Perquè només amb tenacitat i amb voluntat ferma aconseguirem reconduir la formació i tornarem a ser el partit de la gent, fresc i valent, que diu les coses pel seu nom’, afegeixen.

Enllaços
Article de Joan Carretero: ‘Patriotisme i dignitat’.
VilaWeb TV: Carretero: ‘Em nego a sotmetre’m a cap judici sumaríssim’.
Notícia relacionada a VilaWeb: Jaume Renyer anuncia que abandona Esquerra.
Web de Reagrupament.cat i web d’Esquerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any