Actors i escriptors denuncien les agressions al català

  • Mig miler persones assisteixen a l'acte que s'ha fet als Jardinets de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.04.2009 - 05:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Actors, escriptors i d’altres persones públiques han llegit aquest migdia, als Jardinets de Gràcia de Barcelona, poemes i textos satírics per recordar les agressions a la llengua sofertes els darrers setanta anys, des de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona. Han recordat els edictes, normes i lleis franquistes promulgades contra la llengua i la cultura catalanes en un acte emotiu en què hi ha assistit mig miler de persones.L’acte, organitzat per la Comissió de la Dignitat, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, ha criticat la llei de la memòria històrica perquè gairebé ni tan sols s’anomena la persecució lingüística vers el català. A més, també s’hi ha reclamat el retorn dels documents confiscats per les tropes franquistes i que encara són a l’Arxiu de Salamanca, tot i que molts ja s’haurien d’haver lliurat als propietaris legítims.

‘El català no ha arribat a la plena normalitat’ ha assenyalat Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió. L’acte, que han conduït Carme Sansa, Carles Arquimbau i Enric Rodríguez, ha tingut com a moment àlgid l’enlairada d’un estel amb la forma de l’estàtua de la victòria franquista, que és als peus del monòlit situat en l’encreuament del Passeig de Gràcia i la Diagonal. Per commemorar la victòria a la guerra, els franquistes van posar-la a canvi de la que feia homenatge al polític i escriptor Francesc Pi i Margall, que ara és a la plaça de Llucmajor, a Nou Barris. ‘Volem restablir aquella estàtua, que estava en el monument que originàriament retia homenatge’ ha explicat Cruanyes.

Els organitzadors han escollit els Jardinets de Gràcia com a escenari de l’esdeveniment per la proximitat al Palau Robert, que havia acollit la conselleria de cultura durant l’etapa republicana i on els franquistes van instal•lar el centre de les forces d’ocupació liderat pel general Álvarez Arenas.

Enric Cassasses, Jordi Coca, Josep Maria Murià, Jordi Llavina, Gemma Llienas, Ignasi Riera i Isabel-Clara Simó són alguns dels autors que hi han participat. A més però, també s’han llegit textos d’Espriu, Joan Brossa, Manuel de Pedrolo i Joan Oliver, entre molts més.

Enllaços
Comissiodeladignitat.cat: ‘Acte el 19 d’abril a les 12 del migia. 70 anys contra el català’.
Nosaltres.cat: ‘Llengua’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any