Carod anuncia el seu suport a Puigcercós com a candidat a la Generalitat

  • Rut Carandell, de Reagrupament.cat, diu que la decisió no canvia la línia política del partit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’ha acabat la disputa sobre qui serà el candidat d’Esquerra a la presidència de la Generalitat. Ahir al vespre Josep-Lluís Carod Rovira va presentar la conferència ‘L’Esquerra que decideix’ de Joan Puigcercós i va aprofitar-ho per anunciar que li donaria suport com a cap de llista del partit republicà (vídeo). Però va dir que el tàndem es mantenia, perquè ell i Puigcercós continuarien ‘pedalant amb la mateixa bicicleta i en la mateixa direcció’.Carod va sentenciar: ‘No hi ha vencedors ni vençuts, perquè qui guanya és Esquerra’. Alhora, va reivindicar el seu paper en el govern i que anunciava l’acord abans de les eleccions europees per fer-se’n corresponsable.

També va dir que les incerteses del partit eren causa d’inestabilitat al govern i que calia posar-hi fi. Tot seguit, féu una encesa defensa del tripartit i de la ideologia d’esquerres com a base del projecte republicà.

Per Carod, ERC ha de ser un ‘sòlid partit de govern’, lluny d’una formació ‘immadura, adolescent, poc seriosa, inestable, sense cultura de govern i amb permanents dissensions internes… Els qui volem una ERC amb futur, unida i renovada, no volem baralles, ni conflictes ni desacords, sinó tot a l’inrevés.’ I va assegurar: ‘Les eleccions a guanyar no són pas les de dintre, són les de fora’ i per això el partit ‘no es pot permetre més baralles internes’, car ‘la batalla és a fora’.

‘No podem gastar més energies combatent-nos entre nosaltres’, va dir, perquè això cansa tothom. Carod creu que el partit ‘no es pot permetre una nova batalla interna, una nova divisió, una nova ruptura traumàtica ni per a decidir qui és el candidat ni per a sancionar cada pas que hagi de fer el govern’.

D’aquesta manera, Carod va anunciar un ‘gran acord d’estabilitat, de reconciliació i de futur’ amb Joan Puigcercós. ‘Joan és la teva hora, aprofita-la’, li va dir. Ara, Carod va deixar clar que no es retirava, ans seguiria ‘a primera línia del compromís polític en aquesta etapa’. Un gest que va dir que feia abans de les eleccions europees, per fer-se ‘corresponsable’ dels resultats, que va augurar positius.

Joan Puigcercós va respondre agraint el gest a Carod i reconeixent el seu paper clau al capdavant d’Esquerra aquests darrers anys, perquè ‘havia portat Esquerra als millors resultats’, encara que ‘havia pagat un preu personal alt’. També va dir que amb aquest gest s’obria una nova etapa en la qual Esquerra volia ser el principal partit de l’esquerra catalana.

Avui al matí Carod ha dit que no pensava igual que Puigcercós, encara que compartien les idees essencials. En una entrevista al programa ‘Els Matins’, de TV3, Carod ha dit que havia pres la decisió de deixar el relleu perquè ERC no es mereixia ‘sortir a la premsa per una guerra absurda’ entre ell i Puigcercós. Que, això no obstant, no pensava pas deixar la primera línia política, ni tirava la tovallola a terra, però que ‘cap pianista no podia tocar totes les tecles’ i que calia evitar la inestabilitat permanent dins ERC, perquè era causa d’inestabilitat al govern i al país. També ha dit que, segons una enquesta interna, ell hauria guanyat entre els militants de base, però que Puigcercós era el preferit dels militants amb càrrec al govern o al partit, de manera que no hauria guanyat cap dels dos. Finalment ha observat que era la primera vegada que, a ERC, qui era al capdavant del partit passava el testimoni ‘sense trauma ni trencament’.

També Joan Puigcercós ha fet avui unes declaracions, després d’una conferència de la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila. Entre més coses, ha dit que treballaria per incardinar totes les sensibilitats del partit a l’executiva nacional i que l’acord amb Carod era ‘fruit de la responsabilitat, de la maduresa i de la voluntat de sumar’. També ha precisat que Carod-Rovira no havia demanat cap contrapartida per avalar la candidatura de Puigcercós al Parlament, i que l’entesa era el resultat d’una anàlisi política de la situació i de la ‘confiança establerta aquests darrers mesos’. Segons ell, a més, Carod ‘ha arribat a la conclusió que abans de les europees era important fer aquest gest de responsabilitat i maduresa’. ‘El moment polític és complex i ERC necessita la màxima cohesió per a prendre les decisions que hagi de prendre’, ha reblat.

Reacció de Reagrupament.cat

La portaveu de Reagrupament.cat, Rut Carandell, ha dit avui que l’anunci de Carod no era pas important, que la línia del partit continuava essent la mateixa i que la direcció es limitava a tancar files (àudio). Segons Carandell, solament s’ha canviat una cara per una altra, però no pas el missatge enviat als electors. Ahir Carandell ja va dir a VilaWeb que l’acord ‘l’acord era previsible’ i que demostrava que ‘la rivalitat entre Carod i Puigcercós era personal i no estratègica’

El PSC elogia la generositat de Carod

El Partit dels Socialistes de Catalunya també ha emès un comunicat fent una ‘especial menció a la generositat mostrada per l’actual vice-president de la Generalitat, que engrandeix amb aquest fet la seva figura.’ La comissió executiva del PSC també ha felicitat públicament Joan Puigcercós.

Enllaços
Conferència íntegra de Puigcercós en PDF: L’esquerra que decideix.
Vídeo del discurs íntegre de Carod, avalant la candidatura de Puigcercós a la presidència de la Generalitat.
Bloc de Josep-Lluís Carod Rovira: Intervenció a la conferència de Joan Puigcercós | Esquerra.cat: Dijous, 16 d’abril de 2009 Carod: ‘avalo Joan Puigcercós com a pròxim candidat d’Esquerra a les eleccions al Parlament de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any