Carod renuncia a ser el candidat d’Esquerra a la presidència de la Generalitat

  • Ha anunciat aquesta tarda que donarà suport a Joan Puigcercós i que aquest acord reforçarà el govern · Reagrupament.cat diu que la decisió era previsible i que confirma que la rivalitat entre Carod i Puigcercós era personal i no d'estratègia · El PSC destaca la 'generositat' de Carod

VilaWeb
Redacció
16.04.2009 - 19:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha acabat la disputa sobre qui serà el candidat d’Esquerra a la presidència de la Generalitat. Avui al vespre Josep-Lluís Carod Rovira ha presentat la conferència ‘L’Esquerra que decideix’ de Joan Puigcercós i en fer-ho ha anunciat que li donarà suport com a cap de llista del partit republicà (vídeo de resum). Carod ha dit que “continua el tàndem” perquè ell i Puigcercós continuaran “pedalant la mateixa bicicleta i en la mateixa direcció”.

Carod també ha dit que “no hi ha vencedors ni vençuts perquè qui guanya és Esquerra” i ha reivindicat el seu paper en el govern. Carod ha afegit que volia anunciar aquest acord abans de les eleccions europees per a fer-se’n corresponsable.

El vice-president de la Generalitat ha dit també que les incerteses al partit només provoquen que inestabilitat al govern i que cal acabar amb això. Carod ha fet una encesa defensa del govern tripartit i de la ideologia d’esquerres com a base del projecte republicà.

Ha reivindicat ERC com un ‘sòlid partit de govern’, lluny d’una formació ‘immadura, adolescent, poc seriosa, inestable, sense cultura de govern i amb permanents dissensions internes’. ‘Qui vol una ERC amb futur, unida i renovada, no volem baralles, ni conflictes ni desacords, volem tot el contrari’, ha dit. Carod ha assegurat que ‘les eleccions a guanyar no són les de dintre, són les de fora’ i per això considera que el partit ‘no es pot permetre més baralles internes’, ja que ‘la batalla és a fora’.

‘No podem gastar més energies combatent-nos entre nosaltres’, ha dit, perquè ‘provoca la fatiga de tothom’. Carod creu que el partit ‘no es pot permetre una nova batalla interna, una nova divisió, una nova ruptura traumàtica ni per decidir qui és el candidat ni per sancionar cada pas que hagi de fer el Govern’.

D’aquesta manera, Carod ha anunciat un ‘gran acord d’estabilitat, de reconciliació i de futur’ amb Joan Puigcercós. ‘Joan és la teva hora, aprofita-la’, li ha dit. Ara bé, Carod ha volgut deixar clar que no es retira i ha anunciat que vol seguir ‘a primera línia de compromís polític en aquesta etapa’. Un gest que ha dit que fa abans de les eleccions europees, per fer-se ‘corresponsable’ dels seus resultats, que ha augurat positius.

Joan Puigcercós hi ha respost agraint el gest a Carod i reconeixent el seu paper clau al capdavant d’Esquerra durant els darrers anys. Puigcercós ha dit que Carod “ha portat Esquerra als millors resultats” i que “ha pagat un preu personal alt”. Puigcercós ha dit que amb aquest gest s’obre una nova etapa en la qual Esquerra vol ser el principal partit de l’esquerra catalana.

‘Només un canvi de rostre’

Des de Reagrupament.cat la decisió de Carod es veu com la confirmació del caràcter personal de l’enfrontament entre ell i Puigcercós. ‘No era una qüestió de discussió d’estratègia; era un tema purament personal entre ells dos’, ha dit a VilaWeb Rut Carandell. ‘Carod no era l’alternativa dins d’Esquerra i quan ha vist que no tenia prou força ha fet aquest pas. Només era qüestió de temps. És un tancament de files per refermar la línia política actual’. Segons Carandell, de cara a l’elector no canviarà res. ‘Només serà un canvi de rostre en el cartell electoral’.

El primer partit que ha reaccionat a l’anunci de Carod ha estat el PSC. La comissió executiva dels socialistes ha destacat la generositat de Carod, i ha dit que el seu gest ‘engrandeix la seva figura’. El PSC també ha desitjat molta sort a Puigcercós en la seva nova etapa com a cap de llista dels republicans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any