PSC i PP s’alien a l’ajuntament de Barcelona per imposar la presència del govern espanyol al castell de Montjuïc

  • CiU, ERC i ICV voten contra els estatuts del consorci que gestionarà el castell amb la participació del ministeri de Defensa

VilaWeb
Redacció
16.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups municipals del PSC i PP es van aliar ahir a l’Ajuntament de Barcelona per a forçar la presència del ministeri de Defensa espanyol a l’organisme gestor del castell de Montjuïc. Els vots de tots dos van fer que s’aprovessin els estatuts del consorci del nou Centre Internacional per la Pau, que blinden la presència del govern espanyol al castell. CiU, ERC i ICV hi van votar en contra i criticaren que s’hi perpetués la presència de Defensa.Segons els estatuts aprovats ahir, el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, serà el futur president del consorci, acompanyat de dos vice-presidents: la ministra de Defensa, Carme Chacón, serà la vice-presidenta primera i el president de la Generalitat, José Montilla, serà el vice-president segon. El pes de cada administració al consell rector del Consorci és repartit de la manera següent: 60 per cent per a l’ajuntament de Barcelona, 20 per cent per al ministeri de Defensa espanyol i 20 per cent per a la Generalitat de Catalunya.

CiU: ‘Es confirma la majoria espanyolista PP-PSC’

El regidor de CiU a l’ajuntament, Jaume Ciurana, va dir ahir que la presència del ministeri de Carme Chacón al consorci solament tenia com a objectiu ‘salvar la cara del president Zapatero i del PSOE’. Per a Ciurana, era possible ‘una altra majoria’ per a poder tirar endavant el projecte i va lamentar que ‘es vulgui amagar un altre debat de fons, el de la majoria espanyolista PP-PSC, que ara es confirma.’

ERC: ‘No s’entén’

La portaveu d’ERC, Ester Capella, va dir que era inexplicable i que no s’entenia que s’acceptessin uns estatuts que ‘releguen a una segona vice-presidència el president de la Generalitat de Catalunya’ i donen un rang més alt a un ministre de govern espanyol que, a més, és de Defensa.

ICV: ‘Defensa pot condicionar la gestió del Centre per la Pau’

El regidor d’ICV, Ricard Gomà, justificà el vot del seu grup (que trencà la unitat del govern municipal) per la ‘temença que la presència del ministeri de Defensa no sigui un element condicionant’ en la gestió del nou Centre per la Pau. Va dir, això sí, que malgrat els estatuts aprovats ahir, calia continuar treballant per fer ‘un centre de la pau, del desarmament i de la gestió alternativa dels conflictes.’

Hereu: ‘Qualsevol plantejament seriós ha d’implicar el Ministeri de Defensa’

El batlle Hereu, per la seva banda, defensà la presència del govern espanyol i concretament del ministeri de Defensa argüint que ‘qualsevol plantejament seriós de construir la pau al món també implica els estats i els ministeris de defensa’. Sobre el vot contrari d’ICV, el seu soci de govern, Hereu digué que ‘no implicava cap crisi, sinó una discrepància legítima’.

Per al batlle, ‘hi ha ministeris com el de defensa que generen condicions per a la pau i ignorar-los és ignorar un part de la realitat’. Hereu explicà que el nou Centre Internacional per la Pau havia de servir per ‘debatre i dialogar sobre com construir la pau al món’.

Cardelús: ‘Aquest és l’acord al qual es va arribar fa dos anys’

El regidor de Presidència de l’ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús, també va defensar la ‘necessitat de la presència del ministeri de Defensa’ perquè, segons di, així es va acordar fa dos anys, quan el ministeri va cedir la propietat del castell a l’ajuntament. En aquella ocasió, l’acord que es féu públic, que no especificava que fos el ministeri de Defensa qui ocupés el 20% del consell rector del castell, ja va moure un cert malestar entre els socis de govern del PSC (ERC i ICV) i les entitats pacifistes.

No es preveu cap mena de rehabilitació per a Companys

El conveni que l’ajuntament de Barcelona va aprovar ahir no preveu de rehabilitar de cap manera el president Lluís Companys, que fou afussellat al castell. Encara és pendent que se’n revisi el judici i la condemna a mort que li va imposar el règim franquista.

Enllaços
Arxiu de VilaWeb: Malestar al tripartit de Barcelona per l’anunci d’Hereu de tancar dilluns la devolució del castell de Montjuïc (29/4/2007) | La Fundació per la Pau veu massa precipitat l’acord per la cessió del castell de Montjuïc (2/5/2007)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any