Ibarretxe reclama per al PNB la centralitat al País Basc

  • L'esquerra abertzale fa una marxa conjunta entre Irun i Hendaia, amb la presència d'Aralar, EA i Batasuna

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Juan José Ibarretxe, ha reivindicat el lideratge del PNB sobre el pacte de govern que han format els socialistes bascos i el Partit Popular. ‘La societat basca és majoritàriament abertzale’ ha dit Ibarretxe en el marc de la celebració de l’Aberri Eguna a Bilbao i en el que podria ser el seu darrer acte polític com a lehendakari. Ibarretxe ha assegurat que el seu partit seguirà liderant el país ‘des d’on sigui’ i ha afirmat també que ‘ETA sobra’.’La societat basca ens ha dit que confia en nosaltres per liderar el país’, ha assegurat el lehenkadari en funcions, que ha advertit que el nou Govern basc no reflectirà el tarannà de la societat basca, que ‘és majoritàriament abertzale’. Segons Ibarretxe, el document d’onze fulls en què PSE i PP han segellat l’acord que portarà Patxi López a la presidència, és ‘la carta de presentació d’un govern de front’.

Per això, ha demanat als ciutadans bascos que reflexionin sobre què representa el fet que hi hagi un Govern basc que ‘no contempla la majoria social i política d’aquest país’. Ibarretxe ha demanat de nou als partits nacionalistes espanyols que, a banda de pactar ‘per fer fora al PNB’, expliquin ‘què ofereixen, què volen fer?’.

El líder polític basc ha sentenciat que la realitat, després d’estudiar els resultats de les eleccions, diu que ‘aquest país segueix sent majoritàriament abertzale, i la majoria ens ha dit que vol que el liderem, en el govern o en l’oposició, amb serenitat i sense desil·lusió’.

D’altra banda, també ha assegurat que la feina del PNB és la de ‘defensar el nostre poble’, i ha advertit que això significa ‘pensar en les persones i la pau’. Per això, ha conclòs que la banda terrorista ETA ‘no pinta res en les nostres vides’. Per Ibarretxe, ‘no hi ha res que no hagi fet més mal al País Basc que la violència d’ETA’, i ha sentenciat que ‘per una pàtria es pot morir’ però ‘no es pot matar’.

L’esquerra abertzale, unida

Les forces de l’esquerra abertzale, mentrestant, han fet una marxa entre Irun i Hendaia, convocats pel Fòrum de Debat Nacional. A la marxa hi han participat tant EA com Aralar i Batasuna.

Milers de persones han participat en la marxa que pretenia escenificar l’amplitud de la nació basca, incloent Navarra i el País Basc nord a la seva reivindicació. A la trobada de l’esquerra abertzale hi han estat presents dirigents d’Aralar, com el coordinador Patxi Zabaleta, al costat de membres de l’esquerra abertzale radical com Arnaldo Otegi o Tasio Erkizia, que han reclamat la necessitat de l’acció conjunta de l’esquerra independentista.

Tots els concentrats han coincidit en el missatge, la necessitat de la unitat d’acció de tots els abertzales per fer front al context polític actual. El vicecoordinador del grup independentista, Jon Abril, que ha acompanyat al coordinador d’Aralar, Patxi Zabaleta, a l’acte, ha remarcat que ‘malgrat que no compartim tots els objectius i les estratègies per aconseguir els nostres objectius, és necessari el treball comú de tots’. ‘Creiem en la unitat d’acció entre els abertzales i apostem per ella’, ha sentenciat Abril, tot i matisar, ‘malgrat les amenaces d’ETA’. De fet, ens organitzadors de la trobada, a banda de reivindicar la nació basca, han incidit també en la necessitat que l’esquerra abertzale uneixi les seves forces.

Enllaços
Més notícies: Nazioen Mundua celebra avui l’Aberri Eguna a Barcelona
Mitjans bascos: Berria | EITB | El Correo | Gara | Le Journal du Pays Basque | Diario Vasco | Deia

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any