Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  11.04.2009  20:13

La xifra de morts pel terratrèmol d'Italia s'eleva a 293

Els serveis de rescat, que treballaran fins demà, descarten trobar-hi supervivents · Continuen produint-se noves rèpliques, la darrera la matinada passada, també a l'Aquila, de 3,3 graus en l'escala Richter

Men?ame
 

Després que ahir es feren els funerals d'estat per les víctimes mortals del terratrèmol de dilluns passat a la ciutat italiana d'Aquila, avui s'han trobat més cadàvers. Així doncs, ja són 293 els morts. Els serveis de rescat continuen treballant, però descarten trobar més persones amb vida. De fet, l'última supervivent fou rescatada dimarts passat i, des d'aleshores, només s'han trobat cadàvers. Les rèpliques, constants, podrien durar mesos.

Un dels problemes principals en les tasques de rescat, que continuaran fins diumenge, són les constants rèpliques del terratrèmol, moltes de les quals s'han pogut sentir fins i tot a Roma. De fet, segons el sismòleg Thomas Brown, de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia, les rèpliques poden continuar diversos mesos. La darrera rèplica, de 3,3 graus en l'escala de Richter, es va produir la matinada passada. Segons protecció civil l'epicentre es va localitzar de nou a l'Aquila i les localitats de Pizzoli i Fossa.

A més de les 293 víctimes mortals, hi ha un miler de ferits i uns vint-i-cinc mil evacuats, la majoria dels quals s'han instal·lat en tendes de campanya. Les estimacions provisionals són d'uns deu mil edificis ensorrats, la majoria de l'Aquila, ara anomenada la 'città fantasma' (vídeo). Es calcula que unes vint mil persones s'han quedat sense casa. A la zona d'Abruços ha quedat malmès el 100 per cent del patrimoni cultural.

Els ajuts als damnificats

D'una altra banda, el consell de ministres d'ahir va acordar diverses mesures que, tanmateix, no estaran enllestides fins després de les vacances de Setmana Santa. L'ajornament del pagament de les quotes de la hipoteca i la posterior renegociació n'és una. En efecte, el ministeri d'Economia ha demanat als bancs que suspenguin el pagament de les quotes, permetin la renegociació de les hipoteques i redueixin el preu de les operacions financeres en solidaritat amb els afectats. Entre unes altres mesures també és previst que se suspengui el pagament dels rebuts de la llum i el gas, almenys durant dos mesos. A més a més, es donarà una ajuda de 400 mensuals a les famílies afectades.

No són les úniques ajudes que s'esperen, però. I és que, segons que informen diversos mitjans de comunicació italians, els ciutadans que desenvolupen alguna activitat comercial, agrícola, artesanal o similar que s'hagin vist forçats a suspendre-la pel terratrèmol tindran un ajut de 800 euros mensuals. A més, les persones amb alguna discapacitat i les majors de 65 anys rebran una ajuda d'uns 500 euros mensuals.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va acceptar finalment ajuda estrangera per a la reconstrucció dels edificis públics ensorrats, que costarà milers de milions d'euros.

Men?ame