Unes 8.000 persones assisteixen als funerals pels morts del terratrèmol d’Itàlia

  • Les rèpliques del sisme han estat constants des de dilluns · Les tasques de rescat continuaran fins diumenge, però no és preveu de trobar més gent amb vida

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.04.2009 - 16:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes 8.000 persones han assistit avui als funerals d’estat que s’han fet a la plaça de l’escola de sub-oficials de la guàrdia de finances de l’Aquila. 205 de les 289 víctimes mortals del terratrèmol hi han rebut les exèquies. També ha oficiat els funerals el bisbe de la ciutat, monsenyor Guiseppe Molinari. Mentre, les tasques de rescat continuen, tot i que no es confia a trobar supervivents entre la runa. Jornada de dol, doncs, a tot Itàlia.La plaça de l’escola de sub-oficials de la guàrdia de finances de l’Aquila s’ha omplert completament de gent que ha volgut acomiadar les víctimes. Els funerals han començat a les 11 amb la lectura d’un missatge del Papa Benet XVI. El text l’ha llegit el seu secretari personal, Georg Gaenswein. A més, com que en el terratrèmol perderen la vida sis persones de religió musulmana, l’imam Bashan Mohamed ha llegit un discurs breu just abans de la fi de la cerimònia i ha emplaçat cristians i musulmans a fer-se en ‘una única abraçada’.

El president de la república, Giorgio Napolitano, i el primer ministre, Silvio Berlusconi, eren entre els assistents. També hi han assistit nombroses autoritats civils, militars i diplomàtiques.

Aquest matí s’han trobat els cadàvers d’una dona i la seva filla, el que eleva fins a 289 el nombre de víctimes mortals. A més a més, hi ha un miler de ferits i uns vint-i-cinc mil evacuats, la majoria dels quals s’han instal·lat en tendes de campanya. Les estimacions provisionals són d’uns deu mil edificis ensorrats, la majoria de l’Aquila, ara anomenada la ‘città fantasma’ (vídeo). Avui han començat a obrir els primers comerços de l’Aquila de les zones menys malmeses (vídeo).

Un dels problemes principals en les tasques de rescat, que continuaran fins diumenge, són les constants rèpliques del terratrèmol, moltes de les quals s’han pogut sentir fins i tot a Roma.

Els ajuts als damnificats

D’una altra banda, el consell de ministres d’ahir va acordar diverses mesures que, tanmateix, no estaran enllestides fins després de les vacances de Setmana Santa. L’ajornament del pagament de les quotes de la hipoteca i la posterior renegociació n’és una. En efecte, el ministeri d’Economia ha demanat als bancs que suspenguin el pagament de les quotes, permetin la renegociació de les hipoteques i redueixin el preu de les operacions financeres en solidaritat amb els afectats. Entre unes altres mesures també és previst que se suspengui el pagament dels rebuts de la llum i el gas, almenys durant dos mesos. A més a més, es donarà una ajuda de 400 mensuals a les famílies afectades.

No són les úniques ajudes que s’esperen, però. I és que, segons que informen diversos mitjans de comunicació italians, els ciutadans que desenvolupen alguna activitat comercial, agrícola, artesanal o similar que s’hagin vist forçats a suspendre-la pel terratrèmol tindran un ajut de 800 euros mensuals. A més, les persones amb alguna discapacitat i les majors de 65 anys rebran una ajuda d’uns 500 euros mensuals.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va acceptar finalment ajuda estrangera per a la reconstrucció dels edificis públics ensorrats, que costarà milers de milions d’euros.

Enllaços
La Repubblica: Bare bianche, lacrime e dolore L’addio alle vittime del terremoto.
Corriere Della Sera: L’Italia piange i suoi morti .
Rai News: L’Abruzzo commemora i suoi morti.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any