La Dansa de la Mort es torna a representar avui a Verges sota la direcció de Lluís Llach

  • El cantant hi ha introduït força canvis

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es fa la processó de Verges (Baix Empordà), que es destaca sobretot per haver mantingut viva la Dansa de la Mort, una de les manifestacions més tradicionals i notables de totes les que es fan als Països Catalans per Setmana Santa. Les danses de la mort es ballaven a l’edat mitjana per tot Europa, però la de Verges és, avui, l’única que es conserva. Lluís Llach, que enguany n’ha assumit la direcció, hi ha introduït força canvis.Uns canvis que mantenen la fidelitat als orígens. La idea és, principalment, de crear un ambient que transporti el públic que assisteix a la processó segles enrere. Per Llach ‘la llum de les torxes és com un personatge més de la processó’, i és per això que ha volgut donar-hi protagonisme. A tal fi, es col·locaran uns filtres molt densos als fanals dels carrers del poble que faran la llum de les torxes més indispensable.

La música d’algunes escenes també és nova i, segons Llach, ‘ens remunta a l’ambient més sensorial i intuïtiu, i ens diferencia de tot allò que és racional’. El nou director ha escollit els acords d’alguns Agnus Dei per a les escenes en què Jesús és el protagonista. I en els moments de la representació, en què la seva figura no és determinant, se sentirà la simfonia múmero 11 de Xostakovitx.

Aquests no són pas els únics canvis que hi ha introduït Llach, ans n’hi ha més, de caràcter escenogràfic, especialment en l’escena del judici amb Ponç Pilat i en la de la crucifixió.

A les deu del vespre es representaran les escenes de la passió a la plaça de Verges i a mitjanit la comitiva començarà a recórrer els carrers. Quan se sentirà el so greu dels tambors, també els esquelets que ballen la Dansa de la Mort començaran a desfilar pels carrers.

A la processó de Verges hi participen vuit-centes persones i la veuen milers d’assistents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any