Notícies

Dimecres  08.04.2009  06:00

Alberto Fujimori, condemnat a vint-i-cinc anys de presó per haver violat els drets humans

El president de la sala diu que era la sentència més severa que podia imposar-se

Men?ame
 

L'ex-president del Perú, Alberto Fujimori, fou condemnat ahir a vint-i-cinc anys de presó per la sala especial del Tribunal Suprem peruà que, en una altra ocasió, ja l'havia considerat responsable de la violació dels drets humans. Segons el president de la sala, el magistrat César San Martín, aquesta era la sentència més greu que podia imposar a Fujimori. El tribunal va considerar provats tots els càrrecs de què l'ex-mandatari era acusat.

La fiscalia demanava trenta anys de presó pels delictes de lesions greus, homicidi qualificat i segrest sota la modalitat d'autor mediat. L'ex-president peruà, que ara té setanta anys, va negar tots els càrrecs. El tribunal, en canvi, va considerar provats els casos de les matances de La Canuta i Barrios Altos i els segrests del periodista Gustavo Gorriti i de l'empresari Samuel Dyer. Fujimori, doncs, fou declarat culpable d'haver assassinat vint-i-cinc persones durant el seu govern (1990-2000).

La lectura de la sentència es va fer ahir a la tarda en una caserna de la policia situada en un barri pobre de Lima. Mentrestant, a fora hi havia bullangues entre partidaris i detractors de l'ex-president peruà. Fujimori, que va governar el Perú els anys 1990-2000 (fou elegit president tres vegades), és un heroi, per alguns peruans, perquè va derrotar la guerrilla maoista de Sendero Luminoso; per uns altres, en canvi, és un 'corrupte i assassí' que va abonar els esquadrons de la mort en una guerra bruta contra els grups armats. El procés contra Fujimori va començar el 10 de desembre de 2007, poc després d'haver estat extradit de Xile.