Les noves cares del govern Zapatero

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.04.2009 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En aquesta reestructuració del govern de Zapatero, hi ha cinc cares noves: Manuel Chaves, fins ara president de la Junta d’Andalusia, que serà el nou vice-president tercer i nou encarregat de la política autonòmica; José Blanco, nou ministre de Foment; Ángeles González-Sinde, al capdavant de Cultura; Ángel Gabilondo, que rellevarà Mercedes Cabrera a Educació, i Trinidad Jiménez, que serà la nova ministra de Sanitat en substitució de Bernat Sòria. Heus ací el perfil biogràfic de cadascun d’ells.Manuel Chaves (Ceuta , 1945): Casat i amb dos fills. Va començar a la política a la dècada dels 60 i allà va conèixer qui seria president del govern espanyol, Felipe González. Chaves milita al PSOE i a l’UGT des de 1968. Chaves deixa la presidència de la Junta d’Andalusia després de dinou anys al capdavant, des que la guanyés el 27 de juliol de 1990. Amb González va ser ministre de Treball i Seguretat Social. Quan abandoni la política, assegura el nou vice-president tercer, voldria recuperar la seva plaça de professor de Dret a la Universitat de Còrdova.

José Blanco (Palas de Rey, 1962): El fins ara secretari general del PSOE va desembarcar a la política madrilenya com a senador el 1989. En les legislatures posteriors va arribar a la Cambra Baixa, on continua. Ell és l’artífex de cercar els suports perquè Zapatero fos escollit secretari general del PSOE al XXXV Congrés Federal i posteriorment candidat a la presidència del govern espanyol. El fins ara número dos de Zapatero i home molt proper al president espanyol, mai no havia amagat les ganes d’ocupar una cartera ministerial.

Ángeles González-Sinde (Madrid, 1965): Guionista i directora de cinema. Fins ara ocupava la presidència de l’Acadèmia del Cinema espanyol. Sinde va succeir l’actriu Mercedes Sampietro l’any 2006. És filla del fundador i primer president d’aquesta acadèmia. Té dos premis Goya pels seus guions. Es va estrenar com a director amb ‘La suerte dormida’ l’any 2003.

Ángel Gabilondo (Sant Sebastià, 1949): Rector de la Universitat Autònoma de Madrid des de fa dos mandats. Tota la seva carrera docent s’ha desenvolupat a la universitat madrilenya, des del 1980 com a professor col·laborador fins que al 2001 va obtenir el títol més alt a la universitat, el de catedràtic de Filosofia. La seva sobtada entrada al govern espanyol suposa el seu primer contacte directe amb la política.

Trinidad Jiménez (Màlaga, 1962): Va irrompre a la política enfrontat-se a Alberto Ruiz-Gallardón per obtenir l’alcaldia de Madrid a les eleccions municipals de 2003. I ho va fer amb polèmica per la jaqueta de cuir que lluïa als anuncis de la campanya electoral. El seu nom va sonar al començament de la segona legislatura de Zapatero com a futura ministra. Finalment, el president espanyol la va proposar com a secretària d’estat per Iberoamèrica. Jiménez està vinculada a la corrent Nova Vida al PSOE, de què Zapatero n’és representant, allunyada per tant de l’ala més dura del PSOE que retorna amb aquesta remodelació de govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any