L’aparell del PSOE guanya pes amb la remodelació del govern espanyol

  • Hom espera més duresa de Chaves en la negociació de les transferències amb la Generalitat · Cessen dos ministres valencians, Solbes i Sòria però el PSPV confia en la bona relació amb José Blanco

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.04.2009 - 14:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Luis Rodríguez Zapatero ha fet públics els canvis al seu govern (àudio). El ministre d’Economia, Pedro Solbes, serà substituït per l’actual ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado qui, alhora, serà substituïda per Manuel Chaves, president de la Junta d’Andalusia. La nova cartera dirigida per Chaves s’anomena Cooperació Territorial. També abandona el govern la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, que serà rellevada per José Blanco.Trinidad Jiménez substituirà Bernat Sòria al ministeri de Sanitat i Ángel Gabilondo, rector de la Universidad Autónoma de Madrid, agafarà el relleu de Mercedes Cabrera al capdavant del ministeri d’Educació. Ángeles González Sinde substituirà César Antonio Molina al capdavant del ministeri de Cultura.

El ministeri d’Administracions Públiques, que passarà a mans de Manuel Chaves en substitució d’Elena Salgado dins la nova cartera Cooperació Territorial, es convertiria en una nova vice-presidència: la de Relacions amb les Comunitats Autònomes.

Zapatero ha justificat els canvis en la necessitat de vèncer la crisi i d’encarar ‘una nova etapa que té tres objectius clars: anticipar la recuperació de l’economia, potenciar la cohesió social i territorial de l’estat espanyol i abordar els canvis que demanda la segona dècada del segle XXI.’

El president ha agraït la feina feta als ministres cessats i en especial a Pedro Solbes. Ha dit que el nou govern és ‘fort, actiu i amb gran experiència política’.

Més poder de l’aparell del PSOE

L’entrada al govern espanyol del president del PSOE Manuel Chaves i del vice-secretari general d’aquest partit José Blanco, crida l’atenció. Chaves tindrà rang de vice-president i Blanco es farà càrrec del poderós ministeri de Foment però és evident que tots dos tindran un paper especial en les deliberacions del govern, representant de forma directa la veu del partit. Chaves, a més, serà vice-president, obligant a una remodelació profunda de l’estructura del govern quan tot just fa un any que es va remodelar.

Sòria i Solbes, cessats

La presència de ministres valencians al govern ha quedat molt tocada també després del cessament del vice-president Solbés i del ministre Bernat Sòria. Les ganes de Solbes d’abandonar el govern eren públiques però ha sorprès el cessament de Bernat Sòria, considerat un dels fitxatges estelars de Zapatero i que es va incorporar al govern espanyol fa un any i mig. Al PSPV tanmateix es ressalta l’ascens de José Blanco, considerat molt amic de Jorge Alarte i profund coneixedor de les intimitats del partit valencià. A més el seu pas a La Moncloa deixa pas a l’ascens de Leire Pajín, diputada per Alacant, com a cara pública del PSOE, fet que a la seu de Blanqueries opinen que resulta important.

Dins el govern es manté la vice-presidenta primera Maria Teresa Fernández de la Vega, tot i que sembla perdre influència en ampliar-se el nombre de vice-presidències i ocupar Chaves una d’elles. Els dos ministres del PSC Chacón i Corbacho també s’hi queden tot i que els rumors de promoció de Chacón a un nivell més alt han quedat desmentits.

Els posicionaments de González Sinde

La nova ministra de cultura, Ángeles González Sinde, actual presidenta de l’Acadèmia Espanyola de Cinema, es va posicionar de forma pública a favor de la nova Llei del Cinema a Catalunya que promou el govern català i que inclou la voluntat de que el cinquanta per cent dels films siguin vistos en català al Principat. ‘És una llei bona per a moltes coses, sobretot en un país on parlem pocs idiomes’, va dir Sinde, que va qualificar de ‘bona iniciativa i raonable’ la proposta de llei. Va considerar, això sí, que era difícil d’aplicar ‘per les pressions diplomàtiques de Hollywood’.

També ha fet declaracions molt dures contra el P2P i a favor de prendre mesures més estrictes per preservar els drets d’autor. Això ha fet que el seu nomenament hagi estat criticat per part de molts internautes.

Reacció del govern català

El govern en la reunió de premsa dels dimarts ha dit que confia que un cop estigui constituït el nou govern espanyol, es puguin impulsar qüestions que han quedat encallades, com el finançament i el traspàs de competències. Per això, segons que ha declarat el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, que avui ha actuat de portaveu de l’executiu, espera que ambdós governs actuïn amb lleialtat i amb responsabilitat. ‘Un canvi en l’executiu espanyol no ha de significar cap relantiment en les negociacions’, ha dit.

El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, va reclamar ahir a Zapatero que aquest nou govern transferís, ‘com a mínim’, els 1.100 milions d’euros que, segons Camps, els dos governs van pactar que arribarien al País Valencià en el marc del nou model de finançament durant el primer trimestre d’enguany.

Enllaços
VilaWeb: Perfil biogràfic de les noves cares del govern Zapatero.
La notícia, als diaris espanyols: El País | El Mundo | ABC | TVE | Soitu | Público.
Webs de partits: PSOE: “Un nuevo impulso y más fortaleza” | PSC: El PSC saluda el nou Govern Zapatero | CiU: CiU considera que el canvi de govern és una fugida endavant per amagar la crisi amb un canvi de noms i que és un govern de tancament de files l ERC: Ridao: ‘La remodelació del govern serà una simple fugida endavant si no es resol satisfactòriament la carpeta catalana’.
Àudio: Zapatero emmarca els canvis en una nova etapa del govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any