Els morts pel terratrèmol del centre d’Itàlia ja són més de cent cinquanta

  • Ha ocorregut a les 3.32 de la matinada, amb epicentre a l'Aquila (Abruços) · Berlusconi decreta estat d'emergència a tot el país · Un geòleg havia predit un 'terratrèmol desastrós'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.04.2009 - 19:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fort terratrèmol que ha sacsejat aquesta nit el centre d’Itàlia (6,3 a l’escala de Richter) ha causat més de cent cinquanta morts, més de mil cinc-cents ferits i deu mil edificis esfondrats (vegeu vídeo). Es calcula que unes cinquanta mil persones s’han quedat sense casa. El president italià, Silvio Berlusconi, que s’ha desplaçat a la zona afectada (a la ciutat de l’Aquila (Abruços), a uns noranta quilòmetres de Roma), ha decretat l’estat d’emergència a tot Itàlia (àudio).Tot i aquestes xifres, a hores d’ara les autoritats encara temen que la tragèdia sigui més gran. Els ferits han estat traslladats als hospitals més propers, que de seguida han quedat saturats (vegeu vídeo). A més, s’ha esfondrat una part de l’hospital de l’Aquila.

Berlusconi, que ha anul·lat un viatge a Rússia, ha declarat l’estat d’emergència i ha confiat la gestió de la tragèdia a Guido Bertolaso, director de Protecció Civil, que ha dit que aquesta podria ser ‘la pitjor tragèdia des del començament del mil·leni’.

Un epicentre molt a prop de la superfície

L’epicentre s’ha situat a tan sols cinc o sis quilòmetres de profunditat, un punt molt pròxim a la superfície, la qual cosa ha multiplicat l’efecte destructor del terratrèmol. L’epicentre, a més, era molt a prop del centre de la ciutat medieval de l’Aquila, de vuitanta mil habitants.

Col·lapse

El terratrèmol ha malmès la majoria de carreteres per accedir a l’Aquila i la majoria de ferits han de ser evacuats amb helicòpter. L’autopista entre l’Aquila i la capital italiana, per exemple, s’ha hagut de tancar per risc d’esfondrament. Aquest fet, sumat a la necessària evacuació de cinquanta mil persones, ha fet augmentar encara més el gran caos de vehicles que hi ha als afores de l’Aquila.

La cúpula de l’església de les Ànimes Santes, al centre històric de la població, ha quedat completament malmesa. La catedral també ha patit danys estructurals, i un bon nombre de cases, i una residència d’estudiants, han quedat també afectades. Protecció Civil estima que els edificis que han quedat inhabitables poden ascendir als deu o quinze mil, mentre que una desena han quedat completament destruïts.

D’altra banda, la xarxa de telefonia mòbil i fixa ja ha reprès el seu servei i el vuitanta per cent dels usuaris de la zona ja tenen electricitat. Les principals línies de ferrocarril, no totes,han reprès el servei.

Vídeos i àudios

En aquesta web de Il Corriere della Sera s’hi publiquen periòdicament vídeos i àudios de diverses televisions i dels lectors del diari.

El diari La Repubblica ha preparat aquesta web especial en la qual hi ha desenes de vídeos sobre el terratrèmol.

El bloc de VilaWeb El meu país d’Itàlia explica com s’ha viscut el terratrèmol en directe.

Enllaços
Il Messaggero: Terremoto in Abruzzo, oltre 150 i morti.
Corriere della Sera: Terremoto in Abruzzo: oltre 150 morti.
Fotos, Vídeos i Àudios: Multimedia (Corriere) i Seguiment en directe (Corriere).
Il Messaggero: Terremoto in Abruzzo, oltre 150 i morti.
RAI news: Abruzzo, oltre 150 morti. Berlusconi: soccorsi tempestivi, migliaia i senza tetto.
Bloc de MésVilaWeb: El Meu País d’Itàlia: Terratrèmol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any