Un centenar de morts arran del terratrèmol a Itàlia

  • Ha ocorregut a les 3.32 de la matinada, amb epicentre a l'Aquila (Abruços) · S'ha notat també a Roma, a 90 quilòmetres de l'epicentre · Berlusconi decreta estat d'emergència a tot el país · Encara hi ha desenes de desapareguts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.04.2009 - 14:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La xifra de víctimes mortals pel fort terratrèmol (6,3 a l’escala de Richter) que aquesta nit ha sacsejat el centre d’Itàlia continua augmentant. L’últim recompte oficial ja parla de noranta-dos de morts i no es descarta que encara n’hi pugui haver més sota la runa (vegeu vídeo). El president italià, Silvio Berlusconi, que s’ha desplaçat a la zona afectada (a la ciutat de l’Àquila (Abruços), a uns noranta quilòmetres de Roma), ha decretat l’estat d’emergència a tot Itàlia (àudio).En total, quaranta mil persones han estat desallotjades, moltes de les quals s’han quedat sense casa, i es calcula que encara hi ha una quarantena de desapareguts (vegeu aquest vídeo). Els ferits han estat traslladats als hospitals més propers, que ja han quedat saturats (escolteu l’àudio). L’hospital de l’Aquila és petit i només hi ha un quiròfan, fet pel qual ha hagut d’aixecar-se un hospital de campanya per a atendre totes les víctimes que necessiten atenció. Els més greus han hagut de ser traslladats en helicòpter a altres centres.

Berlusconi ha confiat la gestió de la tragèdia a Guido Bertolaso, director de Protecció Civil, que ha dit que aquesta podria ser ‘la pitjor tragèdia des de l’inici del mil·leni’. Bertolaso ha advertit, també, que el nombre de morts podria augmentar.

Col·lapse

El terratrèmol ha malmès la majoria de carreteres per accedir a l’Aquila i la majoria de ferits han de ser evacuats amb helicòpter. L’autopista entre l’Aquila i la capital italiana, per exemple, s’ha hagut de tancar per risc d’esfondrament. La cúpula de l’església de les Ànimes Santes, al centre històric de la població, ha quedat completament malmesa. La catedral també ha patit danys estructurals, i un bon nombre de cases, i una residència d’estudiants, han quedat també afectades. Protecció Civil estima que els edificis que han quedat inhabitables poden ascendir als deu o quinze mil, mentre que una desena han quedat completament destruïts.

D’altra banda, la xarxa de telefonia mòbil i fixa ja ha reprès el seu servei i el vuitanta per cent dels usuaris de la zona ja tenen electricitat. Les principals línies de ferrocarril, no totes,han reprès el servei.

En aquesta web de Il Corriere della Sera s’hi publiquen periòdicament vídeos i àudios de diverses televisions i dels lectors del diari.

El bloc de VilaWeb El meu país d’Itàlia explica com s’ha viscut el terratrèmol en directe.

Enllaços
La Repubblica: Terremoto in Abruzzo. Oltre 90 morti, 50.000 sfollati. Appello di Sacconi : ‘Donate sangue’ | Seguiment en directe de Repubblica TV.
Corriere della Sera: Terremoto in Abruzzo: 92 morti accertati, migliaia di sfollati e centinaia di feriti.
Fotos, Vídeos i Àudios: Multimedia (Corriere) i Seguiment en directe (Corriere).
RAI news: Terremoto a L’Aquila, crolli e decine di vittime. Migliaia di sfollati.
Bloc de MésVilaWeb: El Meu País d’Itàlia: Terratrèmol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any