Les Caramelles posen música a la Pasqua

  • Súria, Sant Julià de Vilatorta, Callús i Cardona, entre les poblacions amb més tradició

VilaWeb
Redacció
12.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui i demà els cantaires de Caramelles sortiran a actuar per carrers i places de moltes ciutats del país. Les caramelles tenien, tradicionalment, temàtica religiosa: cantaven la joia de la resurrecció de Crist, però en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i, també, d’aire satíric sobre qüestions locals. A Súria (Bages) s’hi celebra l’aplec de Caramelles més important, que avui reuneix vuit colles i mig miler de cantaires.Les actuacions va començar ahir, amb sortides de les colles a masies de l’entorn de la població i una actuació al Pavelló d’Esports. Aquest matí, els cantaires recorreran els carrers i places.

Sant Julià de Vilatorta, la colla més antiga

La colla de Sant Julià de Vilatorta (Osona) és de les més antigues del país. El seu ampli repertori inclou des de cançons religioses i de festeig, fins a corrandes que repassen l’actualitat política en to satíric. L’actual colla és hereva de la Confraria del Roser, una organització fundada el 1590 amb finalitats assistencials, i que actualment és de caràcter cultural. Tot i que avui hi haurà la tradicional cantada de Pasqua, la XXXII Trobada de Caramelles, en hi què concursen nombroses colles, tindrà lloc el diumenge 19 d’abril al Pavelló Esportiu Municipal.

Altres cantades de caramelles amb molta tradició són les de Caramelles de pagès de Cardona (Bages), les caramelles de Callús (Bages), les de Sant Pere de Ribes (Garraf) (vegeu-ne un vídeo de l’actuació de l’any passat) i les de les localitats andorranes d’Ordino i Encamp.

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Setmana Santa.
a href=”http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=caramelles&aq=f”>Vídeos de Caramelles a YouTube.
Fires i Festes: Caramelles del Roser.
Fires i Festes: Caramelles de Súria.
Festes.org: Caramelles.
Festes.org: Caramelles del Roser.
Auca de les caramelles (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any