Hereu insisteix que la imputació de dos funcionaris en la trama de corrupció és un cas aïllat

VilaWeb
Redacció
05.04.2009 - 18:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha dit avui en la inauguració de la renovada plaça de Lesseps que la imputació de dos funcionaris municipals en la trama de corrupció policíaca relacionada amb els clubs Riviera i Saratoga de Castelldefels és un cas aïllat i que l’ajuntament és ‘el primer interessat a investigar’ el cas, que porta el jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona. Per Hereu, si s’acaba jutjant algun funcionari serà perquè ‘ja fa temps que l’ajuntament va investigar’.’Institucionalment, ens interessa que això es pugui resoldre’. També confia que s’investigui i es vagi a fons en aquesta qüestió, perquè ‘hi ha molta gent que treballa correctament’ al municipi, i les detencions en malmet la imatge.

Vuit anys sota sospita

El govern municipal situa l’origen de la trama l’any 2000, quan s’obrí un expedient a l’inspector municipal ara detingut per un presumpte delicte de suborn. Aleshores, però, la causa es va arxivar perquè ningú no va declarar contra l’acusat.

A finals de l’any passat, però, l’ajuntament va detectar la desaparició de dos expedients locals del districte de l’Eixample: un feia referència a una sauna i l’altre a un pis de l’Eixample que funcionava com a prostíbul. Ambdós locals tenien una ordre de precinte que s’havia d’executar als mesos de setembre i octubre de 2008. Els locals no es van poder precintar per causa de la desaparició dels expedients.

Aleshores l’ajuntament encarregà a la Guàrdia Urbana una segona investigació interna que, a dia d’avui, encara no ha obtingut resultats. Mentrestant, es van refer els expedients (sense que es trobessin els originals) i finalment els dos locals foren precintats a principis d’any.

La jutgessa ordena als mossos d’esquadra la detenció de l’inspector

Aquest inspector municipal fou detingut dilluns pels mossos d’esquadra i actualment és a presó sense fiança per ordre del jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona acusat de suborn, revelació de secrets i infidelitat en la custòdia de documents oficials. Arran d’aquesta detenció i després de prendre declaració a l’acusat, la jutgessa ordenà l’escorcoll, dimecres, de la seu del districte de l’Eixample. El cas està encara sota secret de sumari i no han transcendit detalls de l’escorcoll.

A més d’aquest inspector, hi ha una altra funcionària de l’ajuntament imputada per la mateixa jutgessa i un enginyer que presumptament es presentava a locals d’oci nocturn com a funcionari del consistori sense ser-ho (l’ajuntament ha reconegut, això sí, que aquest enginyer fou subcontractat l’any 2001 per a la tramitació d’una llicència).

A l’enginyer se li imputen delictes de suborn a diversos locals i aprofitament de documents oficials obtinguts de manera fraudulenta per haver redactat suposadament informes perquè l’ajuntament concedís llicències pertinents a nous bordells. Aquest acusat va pagar ahir la fiança de 15.000 euros fixada per la jutgessa.

Pel que fa a la funcionària, es tracta de la secretària tècnica de prevenció del districte de l’Eixample, que és en llibertat acusada d’infidelitat en la custòdia de documents públics.

Un tercer funcionari podria estar implicat a la trama

L’ajuntament va revelar, també, que des del 2004 està investigant un altre funcionari del districte de l’Eixample per irregularitats en el tractament de les llicències de locals d’oci i tràfic d’influències. Aquest cas, al qual també hi apareix com a imputat l’enginyer detingut dilluns passat, fou portat a fiscalia l’any 2004 i a finals d’aquest mes hi ha fixada una nova data per al judici. Aquest funcionari, a l’espera d’una sentència judicial, ja fou suspès de sou i feina el mateix 2004. La Guàrdia Urbana actua, en aquest cas, com a policia judicial, ja que el jutjat encarregà a aquest cos la investigació.

Una trama molt complexa

Des que va començar aquesta investigació als prostíbuls Saratoga i Riviera de Castelldefels, ja hi ha a la presó tres policies espanyols, tres responsables dels prostíbuls, un funcionari de l’ajuntament i una vintena d’implicats en el cas, pel cap baix. La jutgessa va començar a investigar l’any 2007 arran d’una presumpta extorsió d’un alt càrrec de la policia espanyola (ara a la presó), denunciat pel propietari del Saratoga (també a la presó).

La investigació va transcendir l’àmbit dels prostíbuls de Castelldefels dilluns passat, després de la declaració de diversos empresaris de prostíbuls barcelonins, els quals van implicar funcionaris municipals en les extorsions que patien.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any