L’OCDE continua assenyalant Andorra, però l’esborra de la llista negra de paradisos fiscals

  • El govern andorrà, satisfet, 'perquè era el primer objectiu' · El G20 tanca un acord de triplicar el fons de l'FMI i de sancionar els paradisos fiscals

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha fet pública anit, després de la cimera del G-20, la nova llista (pdf) de paradisos fiscals, en què no hi ha Andorra. Ara, l’OCDE la situa en una franja intermèdia, dita ‘llista grisa’ per alguns mitjans, formada pels estats compromesos a respectar els estàndards fiscals internacionals, però que encara no els han executats. El govern andorrà ha rebut la llista ‘amb satisfacció’.L’OCDE ha establert tres llistes: a la primera hi ha els estats que han aplicat, d’una manera ‘substancial’, els estàndards fiscals internacionals. En aquesta llista hi ha una quarantena d’estats, entre els quals l’espanyol, el francès i l’italià. La segona, que inclou Andorra i que alguns mitjans anomenen ‘llista grisa’, és formada pels estats que han acceptat els estàndards fiscals internacionals, però que no els han aplicats. Finalment, la ‘llista negra’ és formada pels estats que ni tan sols els accepten: Costa Rica, Malàisia, les Filipines i l’Uruguai.

Aquesta categorització de l’OCDE respon a la demanda del G-20 de detallar ‘els paradisos fiscals que no acaten les regles mundials d’intercanvi d’informació fiscals’. La declaració final de la cimera d’ahir a Londres diu textualment que ‘el temps del secret bancari s’ha acabat’, amb l’amenaça de sancions, si aquests països i territoris no surten de les llistes no cooperatives.

Els estàndards internacional en matèria d’impostos, acordat pels ministres del G20 el 2004 a Berlín, requereixen que es proporcioni informació fiscal als organismes internacionals independentment de les lleis domèstiques d’un país i que hi sigui vigent el secret bancari.

El govern andorrà, satisfet

Fonts del govern andorrà van explicar a última hora d’ahir a VilaWeb que ‘sortir de la llista negra era el primer objectiu d’Andorra i que s’havia aconseguit’. Pel govern, ‘era impossible anar més enllà perquè ara el país es troba en període electoral i fins que no es constitueixi el nou parlament no es podrà aprovar cap llei i, per tant, tampoc no es podrà aplicar cap dels estàndards internacionals’.

El 10 de març proppassat el cap del govern d’Andorra, Albert Pintat, va signar a la seu de l’OCDE (París), i en presència de Christian Frémont, representant personal del president francès i copríncep andorrà, Nicolas Sarkozy, un document comprometent-se a presentar un projecte de llei per a aixecar el secret bancari abans de l’1 de setembre, perquè després l’aprovi el Consell General abans del 15 de novembre.

Acord del G-20 per a triplicar el fons de l’FMI

La cimera del G-20, tinguda ahir a Londres entre grans mesures de seguretat, va aprovar un acord per a superar la crisi econòmica. D’entrada, preveu una injecció d’un bilió de dòlars (750.000 milions d’euros), la meitat dels quals aniran al Fons Monetari Internacional perquè pugui concedir més crèdits als països.

L’encarregat de fer públic l’acord fou l’amfitrió de la cimera, el primer ministre britànic, Gordon Brown. Brown va dir que els dirigents del G-20 s’havien compromès a bastir un nou sistema de regulació internacional; que hi hauria un control més estricte dels sous i de les bonificacions dels banquers i que es controlaria el fons d’inversió de molt de risc, entre més coses.

Hi ha tot un seguit de mesures, com les de control del sistema financer, que no s’han arribat a concretar. La qüestió va originar un tens debat entre França i Alemanya, d’una banda, i els Estats Units i el Regne Unit, d’una altra, perquè aquests consideren que és prioritari que cada estat dugui a terme més mesures d’estímul fiscal.

El president nord-americà, Barack Obama, va admetre que els EUA no van fer bé la regulació econòmica, però també va dir que els altres estats no tenien prou mecanismes per a controlar un model financer tan gegantí com l’actual.

Enllaços
Llista (pdf) de l’OCDE classificatòria segons el grau de compliment dels estàndards internacionals.
Le Figaro: Les trois listes des paradis fiscaux établies par l’OCDE.
Llista de paradisos fiscals que ‘no cooperen’, segons l’OCDE (2005).
PDF: Text de la Declaració del Principat d’Andorra.
Notícia relacionada: Es mor un manifestant Londres mentre participava en la protesta contra el G20.
Bon dia: Andorra sortirà de la llista negra de paradisos fiscals per entrar a la gris.
El Periòdic d’Andorra: El G-20 col.loca Andorra a la llista gris fosc de paradisos fiscals.
Ràdio i Televisió d’Andorra: Sarkozy anuncia la fi de l’era del secret bancari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any