Montilla tanca files amb Saura i es fa el ‘màxim responsable’ de l’actuació dels mossos

  • El Col·legi de Periodistes exercirà l'acusació popular per les agressions de policies a periodistes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.04.2009 - 17:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, José Montilla, ha tancat files amb el conseller d’Interior, Joan Saura, i ha assegurat que no el cessaria perquè tenia la seva confiança. A més, Montilla s’ha fet el ‘màxim responsable’ de l’actuació dels mossos del dia 18. És més, Montilla ha reptat l’oposició a presentar una moció de censura. Avui el Col·legi de Periodistes ha anunciat que exerciria l’acusació popular pels periodistes agredits el 18 de març.El Col·legi de Periodistes de Catalunya i i el Departament d’Interior també han acordat avui que els periodistes que cobreixin manifestacions duran un braçal de color butà per a identificar-se. El degà del Col·legi, Josep Carles Rius, ha signat avui el protocol, juntament amb el conseller d’Interior, Joan Saura.

D’acord amb el protocol signat, a partir d’ara s’unificarà la identificació dels periodistes, que podran dur un braçal de color butà, numerat, amb la inscripció ‘Premsa-Press’ i un espai per al carnet professional. El braçal es distribuirà entre els periodistes que s’acreditin en un registre del Col·legi. Els periodistes que ho vulguin també podran fer servir una armilla, del mateix color, tot i que en aquest cas no s’hi inclouran les dades del periodista.

Rius ha manifestat el seu respecte pel cos policíac i ha destacat la importància que fets com els del 18 de març no es repeteixin, un dia en què ‘es van vulnerar el dret a la llibertat d’informació’. És per això que la Junta de Govern del Col·legi ha decidit que exerciria l’acusació popular per les agressions a periodistes i també en tots els processos judicials que obrin els periodistes individualment.

En l’acte de signatura, Saura ha dit que l’acord era necessari per poder conciliar les necessitats dels periodistes i dels policies, garants, ha dit, del dret a la informació i de la llibertat de les persones. El conveni també estableix que Interior reforçarà la formació específica sobre el dret a la informació en els cursos a la policia de l’Institut de Seguretat Pública.

Joan Saura intenta aturar la crisi d’Interior amb el cessament del director de la policia Rafael Olmos

El conseller d’Interior, Joan Saura, va comparèixer ahir davant el parlament per explicar les conclusions de l’informe de la policia sobre l’actuació dels mossos de fa un parell de setmanes i va admetre que els atacs de la policia no s’havien ajustat al ‘principi de proporcionalitat en l’ús de la força’ (vídeo). El conseller també confirmà la destitució del director general de la policia, Rafael Olmos, i anuncià que Joan Delort n’assumirà la direcció.

Davant el parlament el conseller va fer un repàs cronològic dels esdeveniments dels dies 18 i 19 de març, i es va fer fort a dir que un ‘grup de violents’ de la manifestació havia començat els incidents tirant objectes als policies. Segons Saura, la policia ‘va actuar amb criteris homogenis en una manifestació heterogènia, sense aplicar procediments selectius contra una minoria violenta que formava part d’una manifestació pacífica’. També va confessar que tenia ‘dubtes raonables’ sobre la conveniència del dia triat per a evacuar el rectorat de la UB i que no s’havia pogut evitar ‘l’escalada de violència i d’enfrontaments’ entre mossos i estudiants.

Saura va reiterar les disculpes a les desenes de ferits per aquells fets, després del desallotjament del rectorat de la UB. En tres ocasions durant tot aquell dia i l’endemà la policia va atacar ferm els manifestants i va ferir periodistes i vianants. El balanç del batibull va ser de quaranta-vuit agents atesos per ferides, un centenar de ciutadans ferits, entre els quals més de trenta periodistes, i set detinguts.

Sobre la polèmica entre els policies i els mitjans gràfics que van cobrir la manifestació, el conseller ha dit que demà se signaria un acord amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya per millorar la identificació dels periodistes en les protestes i facilitar la comunicació entre mossos i periodistes. El conseller convocarà el Consell de Seguretat per cercar amb la societat civil la manera de facilitar i millorar l’acció de la policia de Catalunya.

Destitució de Rafael Olmos

Finalment, va explicar que, arran de l’actuació policíaca, havia destituït el director general de la policia, Rafael Olmos, titular del comandament directe del cos de mossos d’esquadra. El secretari de Seguretat, Joan Delort, assumirà ara aquestes funcions. A més, Interior va anunciar que es formaria una unitat d’interlocució i de mitjanceria dins el cos per a evitar o pal·liar els conflictes de convivència en l’espai públic.

Enllaços
CANAL DE VILAWEB TV: Universitats · Moviment contra Bolonya.
Notícies relacionades (1-4-2009): L’oposició critica que Saura esquivi les preguntes i li demana que deixi el departament l Els periodistes portaran braçals identificatius en les manifestacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any